Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na 11. února připadá Evropský den linky tísňového volání 112

Na 11. února připadá Evropský den tísňové linky 112. Po zavolání na toto číslo se čtyřiadvacet hodin denně dovoláme lidem, kteří jsou připraveni pomoci. V roce 2018 přijali operátoři krajského operačního a informačního střediska HZS Královéhradeckého kraje 123 186 tísňových hovorů, což odpovídá průměrnému počtu 338 hovorů za den.

V telefonním centru tísňového volání (TCTV) jsou tísňové hovory přijímány na linky 112 i 150 z území celého Královéhradeckého kraje, ale ve výjimečných případech jsou přijímány také hovory z jiných krajů, popř. ze zahraničí. Krajské operační a informační středisko funguje nepřetržitě 24 hodin 7 dní v týdnu, provoz zde zajišťují čtyři směny příslušníků.

„V pondělí 11. února se v datu sejdou číslice 112, a proto se toto datum zákonitě pojí s Evropským dnem tísňové linky 112. Číslo je v povědomí veřejnosti již dlouhé roky. Lidé jej znají prakticky po celém starém kontinentu, neboť v případě nouze se ně lze dovolat ve všech státech Evropské unie,“ řekla tisková mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Operátoři denně při výkonu své služby řeší nelehké situace. Musí být odolní vůči stresu, rozhodní, trpěliví a umět naslouchat i komunikovat. „Stěžejní oblastí práce operátorů je efektivní komunikace, při které musí umět projevit volajícím zájem a účast, stabilizovat jejich psychický stav, a především od nich vytěžit potřebné informace,“ dodává Götzová.

Během své práce se operátoři nesetkávají jen se složitými a náročnými hovory, lidé se na ně mnohdy obrátí i s kuriozitami. „Žena volá o pomoc, protože jí vlétl otevřeným oknem do pokoje netopýr. Dle svého sdělení je úplně vyřízená a neví, co má dělat. Aby se před netopýrem schovala, utekla i se psem na chodbu. Bojí se jít zpátky,...“ popsala případ z loňského roku mluvčí.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky 112, HZS, SDH, pomoc, tísňová linka, Policie ČR, tísňové volání, operátor, Královéhradecký kraj, Evropská unie, Evropa

Na 11. února připadá Evropský den linky tísňového volání 112  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.