Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Advokát měl nechat neoprávněně sepsat notářský zápis o dluhu. Zastupovaná firma mohla přijít o miliony

Po dlouhých pěti letech vyšetřování ukončili policisté návrhem na podání obžaloby případ devětapadesátiletého nyní již bývalého advokáta z Hradce Králové. Muž je obviněn ze spáchání zločinu porušování povinnosti při správě cizího majetku ve stádiu pokusu, za což mu hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let.

Obviněný muž podle policie na začátku července 2013 za využití plné moci, kterou mu vystavili zástupci jedné zahraniční společnosti, nechal bez jejich vědomí sepsat notářský zápis o uznání "závazku z peněžité pohledávky" ve výši téměř 26 milionu korun pro muže, který pro společnost vykonával funkci rozhodce.

Bez souhlasu, vědomí a v rozporu se zájmy společnosti nechal ještě do notářského zápisu napsat splatnost závazku do 14 dní a smluvní pokutu ve výši 0,5% z dlužné částky za každý den prodlení a úrok z prodlení ve výši 8,05 % ročně z dlužné částky. Již v polovině září pokuta dosáhla částky více jak 8,5 milionu korun.

Několika znaleckými posudky bylo podle policie prokázáno, že muž nebyl oprávněn danou společnost zastupovat, a tedy ani oprávněn sepsat pohledávku ani smluvní pokutu.

Například znalec z oboru ekonomie musel prozkoumat celou Avii spisů, z kterých zjišťoval, zda finanční částka za rozhodčí smlouvy byla reálná a odpovídala dané skutečnosti a zda mohla být uvedena v notářském zápisu v návaznosti na požadované smluvní pokuty,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Muž se k činu nepřiznal a popřel, že by nedostal pokyn od společnosti k sepsání notářského zápisu. „Velkým problémem v případu bylo, že dodávání podkladů ze zahraničí cestou mezinárodní spolupráce trvalo dlouhou dobu. Například na výslech zástupce společnosti jsme čekali více jak rok,“ dodala Kormošová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, Hradec, advokát, zákon, policie, Hradec Králové, smluvní pokuta

Advokát měl nechat neoprávněně sepsat notářský zápis o dluhu. Zastupovaná firma mohla přijít o miliony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.