Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Program obnovy městských památek v Hradci Králové získal ocenění

V soutěži o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v Královéhradeckém kraji v roce 2018 bylo nejlépe hodnoceno město Hradec Králové. V soutěži, kterou vyhlašuje ministerstvo kultury od roku 1994, byla oceněna dlouhodobá a systematická péče o architektonické kulturní dědictví na území městské památkové zóny. Vítězem krajského kola se město Hradec Králové stalo již za roky 2013 a 2017. Výsledky národního kola, do kterého Hradec Králové postoupil, budou známé v dubnu.

Město Hradec Králové má pro svoji památkovou zónu zpracovaný plán ochrany, který byl svého druhu dokonce prvním v celé republice. „Vedle svých objektů, které jsou památkově chráněné a jejich opravy jsou hrazené z městského rozpočtu, radnice každoročně přispívá i na obnovu nemovitostí, které nejsou v majetku města,“ říká Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu.

Na údržbu a rekonstrukci památkově chráněných domů nelze vždy použít moderní technologie či materiály, které jsou často levnější než ty, které vyžadují památkáři. „Je dobře, že si toto město uvědomuje a alespoň částečně majitelům pomůže zachovávat architektonickou a kulturní hodnotu staveb v centru Hradce Králové. Ročně se prostřednictvím dotačního programu právě na obnovu památkového fondu města rozdělí zhruba deset milionů korun,“ dodává Falta. Žadatelé mohou dotaci využívat na opravy oken, fasád, střech, restaurátorské práce nebo stavebně-historický průzkum budov v městské památkové rezervaci či zóně.

V hradecké městské památkové zóně je 45 kulturních památek a tvoří ji část města, která po zbourání hradeb na konci 19. století zaznamenala zásadní rozvoj podle velmi propracovaného regulačního plánu. Hodnotící komise soutěže velmi ocenila přístup města při dlouhodobé správě veřejných prostor na území památkové zóny, kde vlastně neexistuje zanedbané místo nebo objekt. Průběžně se opravují nábřeží Labe a Orlice.

Na přelomu roku skončily stavební a restaurátorské práce na obnově kostela sv. Mikuláše v Jiráskových sadech, letos vrcholí oprava budovy Muzea východních Čech. Rekonstrukce této jediné národní kulturní památky v Hradci Králové mimo jiné zpřístupní terasu u kopule na střeše budovy muzea a nabídne tak obyvatelům a návštěvníkům města nový výhled na část centra města podél labského nábřeží. V muzeu, které provozuje krajská příspěvková organizace, zároveň vzniknou nové výstavní prostory, část z nich bude nově spravovat přímo město. V roce 2018 město opravilo levobřežní kiosek Pražského mostu a restaurovalo soubor čtyř pomníků padlým 1. světové války se sochařskou výzdobou.

Tisková zpráva | Foto Tomáš Vodička

Štítky Hradec, památky, obnova, finance, Hradec Králové, městská památková zóna, soutěž, Královéhradecký kraj, oprava, první světová válka, Muzeum východních Čech, Labe

Program obnovy městských památek v Hradci Králové získal ocenění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.