Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vnitro: Prodej bývalých kasáren v Jičíně byl v pořádku

Proces prodeje dvou budov bývalých kasáren v Jičíně firmě Senior holding byl podle závěrů ministerstva vnitra v pořádku. Ministerstvo prodej prověřovalo na základě podnětu jednoho opozičního zastupitele, podle kterého byl prodej diskriminační a netransparentní. O závěrech ministerstva informoval starosta Jan Malý (ANO).

Případem se na základě opozičními zastupiteli podaného trestního oznámení zabývá i policie, která zatím žádný závěr neučinila. Vedení radnice tvrdí, že postupovalo správně. Firma chce kasárna přestavět na domov pro seniory.

Podle podnětu zastupitele Miloše Starého (Jičínský demokratický klub) byl postup města při prodeji netransparentní, neboť z nabídkového řízení byla jedna ze společností vyřazena. Podle podnětu město také pochybilo, když schválilo prodej za cenu nižší, než je cena obvyklá. Starý v případě zjištění nezákonnosti požadoval zrušení řízení. „Ministerstvo vnitra, odbor veřejné správy, po posouzení sdělilo, že ani v jednom případě k pochybení nedošlo,“ uvedl Malý.

Zastupitelstvo schválilo prodej budov firmě Senior holding loni v prosinci. Firmu MIMO Bohemia město z tendru vyřadilo. „Podle vyjádření speciální komise měl její koncept diskvalifikační nedostatky, včetně nejasností ohledně financování projektu,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš.

Prodej firmě Senior holding byl schválen za cenu 11,65 milionu korun. Původně, při prvním nabídkovém řízení, byla cena vyšší. Nenašel se však kupec, a tak město vypsalo soutěž znovu s minimální cenou sníženou o 40 procent. „Ministerstvo vnitra se vyjádřilo, že postup byl v souladu se zákonem, že město nepostupovalo diskriminačně. U nižší ceny ministerstvo došlo k závěru, že zlevnění bylo legitimní a řádně zdůvodněné,“ uvedl mluvčí.

Město nyní s firmou Senior holding dokončuje práci na textu smlouvy. „Jsem připraven smlouvu podepsat. Nic jsem neporušil,“ řekl starosta. Policejní vyšetřování jej od podpisu neodradí. „Policii jsme předal dokumenty, které si vyžádali, a podal výpověď,“ řekl.

Firma Senior holding má v plánu objekty, které jsou vedle sebe, propojit a vybudovat domov pro seniory poskytující čtyřiadvacetihodinovou péči, mimo jiné i lidem trpícím Alzheimerovou chorobou. Domov by měl mít více než 120 lůžek, z nichž více než 80 bude v režimu nepřetržité péče. V podkroví investor vybuduje technické zázemí. Počítá se také s odlehčovací službou pro rodiny, které trvale poskytují péči seniorovi, ale nechtějí, aby žil ve specializovaném ústavu. Investor má za povinnost zachovat vnější fasádu a ráz střech. S výstavbou domova, která by měla trvat maximálně tři roky, by se mohlo začít v roce 2019.

Autoři | Foto jicin.org

Štítky kasárna, prodej, Jičín, ministerstvo, ministerstvo vnitra, Jan Malý, MIMO BOHEMIA, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vnitro: Prodej bývalých kasáren v Jičíně byl v pořádku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.