Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V hradeckém kraji se v areálech po armádě plánuji byty i garáže

V Královéhradeckém kraji je několik areálů po armádě, které by se v příštích letech měly dočkat nového využití, případně rekonstrukce. V plánu je například bytová výstavba, vznik parkovacího domu, domova pro seniory nebo expozice muzea.

Příkladem úspěšného završení dlouholetých snah měst nebo kraje vdechnout někdejším vojenským objektům nový obsah je areál Gayerových kasáren v centru Hradce Králové. Vlastníkem je Královéhradecký kraj, který již před lety svěřil objekt do správy Muzea východních Čech v Hradci Králové. S rekonstrukcí a přístavbou Gayerových kasáren za 237 milionů korun se má začít v létě. Vznikne moderní depozitář pro sbírky muzea, bezbariérová přístavba, badatelna a bude také třeba zpřístupněn archeologický nález pevnostního valu. Cena celého projektu včetně vnitřního vybavení muzea je 269 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace.

Přestavbou za odhadovaných 350 až 450 milionů korun by měly v budoucnu projít také sousední Vrbenského kasárny, které vlastní město Hradec Králové. Hlavním investorem přestavby bude Královéhradecký kraj. V dosud nevyužívaném objektu má být vystavena přírodovědecká sbírka muzea i archeologická expozice. V areálu Gayerových a Vrbenského kasáren nyní také firma ISP Hradec Králové staví parkovací dům. Garáže by měly být hotové do poloviny letošního roku.

Hradecká radnice od roku 2003 z velké části vlastní také bývalé vojenské letiště, které má rozlohu asi 230 hektarů. Areál letiště pokládá za důležitou rozvojovou zónu města. Již si v této věci nechalo zpracovat studii, která stanovuje pravidla pro další rozvoj lokality. Radnice usiluje o to, aby se letiště napojilo na dálniční a železniční síť. Některé pozemky jsou ale stále ve vlastnictví ministerstva obrany a město je má ve správě. Část areálu letiště slouží jako podnikatelská zóna a jako zázemí hudebních festivalů. Samotné letiště funguje v režimu veřejného vnitrostátního letiště bez řízení letového provozu.

Také v Jičíně čeká nevyužitý areál bývalých kasáren změna. Větší část objektů radnice nechala zbourat a dvě zbylé budovy loni prodala za více než 11 milionů koruni nvestorovi, který chce kasárna přestavět na domov pro seniory. Výstavba domova, která by měla trvat maximálně 14 měsíců, by mohla začít ještě letos. Na místě odstraněných armádních objektů má město v plánu vystavět novou obytnou čtvrť. Výstavba infrastruktury by mohla začít příští rok, kdy by město mohlo začít také prodávat připravené parcely. Naopak na své nové využití čekají roky třeba kasárny v pevnostním městě Josefov v Jaroměři na Náchodsku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky reality, správa, armáda, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, muzeum, letiště, rekonstrukce, Hradec Králové, Muzeum východních Čech, ISP Hradec Králové, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se v areálech po armádě plánuji byty i garáže  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.