Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Systém vratných kelímků na kávu Otoč kelímek funguje nově i v Hradci

, aktualizováno 14. ledna 2019, 16:15

Systém vratných kelímků na kávu Otoč kelímek se rozšiřuje. Původně olomoucký projekt mohou lidé nově využívat také v Hradci. Město na východě Čech se tak připojí k Praze, Brnu, Ostravě, Zlínu a řadě dalších míst, kde systém funguje od loňského roku.

„V posledních týdnech jsme zaznamenali velký zájem o naše řešení a jsme moc rádi, že můžeme začít fungovat v dalším krajském městě. Díky našim partnerům z Café Na kole, Bio Central, Cona Coffee a To Je Bistro se používaní jednorázových kelímků na kávu může stát minulostí i v Hradci Králové,“ řekl iniciátor projektu Jan Havránek ze společnosti Půjčovna kelímků s.r.o.

Vratné kelímky fungují na principu zálohy ve výši 50 Kč. Zájemci si za tuto sumu odolný kelímek v zapojeném podniků půjčí a pak ho vrátí kdykoliv a v jakémkoliv ze zapojených míst v rámci celé sítě a zálohu dostanou zpět. Zapojených míst je v rámci ČR už více než 100 a každý týden se přidávají další.

Modré kelímky jsou vyrobeny v Německu ze snadno recyklovatelného polypropylenu, který je velmi odolný, zdravotně nezávadný a má veškeré potřebné certifikace na styk s jídlem a pitím. Každý takový kelímek dokáže za svůj život nahradit zhruba 500 až 600 jednorázových, kterých se každý rok jen v České republice spotřebují desítky miliónů. Tyto jednorázové kelímky jsou navíc obtížně recyklovatelné a absolutní většina z nich pak skončí na skládce nebo spalovně.

Projekt Otoč kelímek si klade za cíl snížit toto číslo na minimum. Systém lze použít nejen v rámci kaváren, ale i v menzách, festivalech, veletrzích nebo firemních kantýnách. Projekt vznikl v červnu loňského roku v Olomouci ve spolupráci s kavárnami Kafé Kodó, Naše Café a Café La Fée. V průběhu několika týdnů se připojila většina olomouckých kaváren a poté i řada podniků z celé republiky.

Seznam zapojených kaváren v Hradci Králové:

Café Na kole, Velké náměstí 130/24

Bio Central, tř. Karla IV. 774

Cona Coffee, Velké nám. 139

Cona Coffee, S. K. Neumanna 726

To Je Bistro, Pospíšilova 299

Autoři | Foto Otoč kelímek

Štítky Otoč kelímek, eko, káva, Hradec Králové, kelímek, projekt, Česko, Praha, Brno, Ostrava, Zlín, Jan Havránek

Systém vratných kelímků na kávu Otoč kelímek funguje nově i v Hradci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.