Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Prasata ve vlastních výkalech a bez pohybu. Aktivisté zveřejnili záběry z velkochovů na Hradecku

Českým internetem v posledních dnech otřáslo video spolku OBRAZ z velkochovů prasat. Na záběrech z obcí Převýšov a Mlékosrby na Hradecku, které mají již přes 145 tisíc zhlédnutí, jsou zvířata, která žijí bez pohybu a ve vlastních výkalech. Vidět jsou také mrtvá mláďata. O snímky se již zajímala Státní veterinární správa ČR.

Spolek OBRAZ - Obránci zvířat na sociálních sítích v pondělí 7. ledna zveřejnil záběry ze dvou českých velkochovů s prasaty v obcích Převýšov a Mlékosrby. Spolek se prý snažil poukázat na podmínky, v jakých zvířata žijí. Během několika desítek hodin záznamy zhlédly tisíce lidí.

„Publikované snímky odkrývají běžné podmínky života prasat v českých velkochovech. Jedná se tam s nimi jako se zdrojem, nikoliv jako s živými bytostmi, které cítí bolest i emoce. Platná evropská legislativa umožňuje, aby prasnice strávila v individuálním kotci týden před inseminací a 4 týdny při každé březosti. Před porodem je samice také umístěna do individuální klece, kde přebývá dalších 5 týdnů v průběhu kojení. To znamená, že až třetinu života se tato velmi citlivá a inteligentní zvířata prakticky nemohou ani otočit,“ řekl Pavel Buršík, mluvčí spolku OBRAZ.

Záběry z velkochovů již neunikly pozornosti Státní veterinární správy ČR (SVS ČR). „Oba chovy jsou pravidelně kontrolovány v oblastech zdraví a welfare zvířat i dodržování pravidel biologické bezpečnosti," citoval mluvčího SVS ČR Petra Vorlíčka portál tn.cz . "V minulých dvou letech bylo u obou chovů provedeno celkem šest kontrol a nikdy jsme nezaznamenali porušení legislativy," dodal Vorlíček.

Aktivisté chtějí konec klecového chovu

Spolek OBRAZ se pořízením a zveřejněním záběrů prý rozhodl podpořit Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové sdružující organizace na ochranu zvířat a životního prostředí z různých evropských zemí. „Ve 21. století neexistují omluvitelné důvody pro to, aby byla takto inteligentní a citlivá zvířata týrána v takovém rozsahu, zvlášť když jsou alternativy. Úplně nejlepší alternativou jsou venkovní chovy s přirozenými výběhy, ty jsou časté ve Velké Británii. U nás v klecích trpí až 90 % všech prasnic ve velkochovech. Oproti tomu například ve Švédsku, Velké Británii nebo Norsku se začalo od klecí ustupovat,“ píše spolek v tiskové zprávě.

Pořízení a zveřejnění záběrů bude mít pro spolek možná ještě dohru, ale zřejmě jinou, než by si jeho zástupci přáli. Mluvčí SVS ČR Petr Vorlíček poukázal na to, že se spolek možná dopustil porušení bezpečnostních předpisů. „Nevíme, kým a za jakých okolností byly záběry pořízeny. Nicméně v současném období, kdy se nemalá část Evropy potýká s nesmírně nebezpečnou nákazou (africkým morem prasat), představuje pohyb cizích osob, které velmi pravděpodobně neprošly desinfekcí, nesmírné riziko," dodal pro tn.cz mluvčí.

Autoři | Foto Obraz

Štítky chov, prasata, SVS, Převýšov, Mlékosrby, Státní veterinární správa České republiky, Královéhradecký kraj, Velká Británie

VIDEO: Prasata ve vlastních výkalech a bez pohybu. Aktivisté zveřejnili záběry z velkochovů na Hradecku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.