Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecká radnice v kauze CTP požaduje stažení žaloby na město

Královéhradecká radnice v kauze černé stavby skladů na okraji města dává přednost mimosoudnímu jednání s developerskou firmou CTP Invest a bude požadovat stáhnutí její žaloby na město. Firma nedokončené haly rozestavěla před čtyřmi lety. V únoru 2017 podala na město žalobu o zaplacení náhrady škody 20,1 milionu korun. V současnosti pokračuje jednání o smíru, ke kterému vyzval soud.

„Na radě jsme se dohodli, že budeme požadovat, aby CTP stáhlo žalobu a pak se (s CTP) budeme bavit třeba i o smíru," řekla novinářům náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO).

Postup firmy označila na nekorektní, žalobu za vydírání a zdůraznila, že poškozeným v dané věci je město, nikoli CTP. „Preferujeme cestu mimosoudního jednání s tím, že CTP řekne, udělali jsme chybu a pojďme se postavit k čistému stolu a řešme to co nejférověji. Nebudeme chtít jít cestou soudního smíru, tedy, smíru, který bude předložen soudu a ten to schválí a z něho nastanou účinky," řekla Pourová.

Vládnoucí koalice na hradecké radnici ANO, ODS a Změna pro Hradec není jednotná v tom, jak problém s černou stavbou vyřešit. „Kladu důraz na dohodu. Firma má stále zájem haly dostavět. Můj pohled je pragmatický, pokud možno se dohodnout v rámci možností s tím, že firma to dostaví a vznikne smysluplný areál," řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

CTP Invest dvě haly rozestavěla od podzimu 2014 do března 2015. Její následné snahy získat dodatečné povolení zatím neměly úspěch. Firma dosud proinvestovala 270 milionů, na pokutách za stavbu bez povolení zaplatila zhruba 1,3 milionu korun.

Proti firmě CTP bylo vedeno trestní stíhání, policie CTP a ještě jednu firmu podezírala z podplácení. Údajně firmy chtěly od města souhlas se stavbou příjezdové cesty, aby mohly pro stavbu získat dodatečné stavební povolení. Peníze firmy městu nabídly formou daru na veřejně prospěšný účel. Ani jednu z nabídek město neakceptovalo. CTP podle svého vyjádření dar nabídla městu za udělení souhlasu a za náklady vzniklé s rozšířením a údržbou komunikace. Státní zastupitelství později stíhání zastavilo, protože se neprokázalo protiprávní jednání.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky stavby, CTP, Hradec Králové, povolení, žaloba, radnice, Věra Klásková, ANO 2011, ODS, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká radnice v kauze CTP požaduje stažení žaloby na město  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.