Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud přiznal odškodné matce mladíka, který zemřel na brigádě

Krajský soud v Hradci Králové přiznal matce mladíka, který utrpěl smrtelný úraz na brigádě na statku v Sendražicích na Hradecku, odškodné 286 tisíc korun. Žalobu na majitele statku soud označil za důvodnou.

Rozsudek není pravomocný. Nikdo ze stran sporu k rozsudku nedorazil a nemohl se k němu vyjádřit. „Vzhledem k tomu, že mezi zemřelým a žalovaným vznikl faktický pracovní poměr, má žalobkyně, jakožto pozůstalá, právo na náhradu škody, kterou uplatňuje,“ řekla předsedkyně senátu Šárka Petrová.

Odvolací krajský soud přezkoumával rozhodnutí hradeckého okresního soudu, který žalobkyni náhradu škody již dříve přiznal. „Je pravdou, že žalovaný nebyl přítomen tomu, když syn žalobkyně začal pracovat na objektu, který byl v jeho vlastnictví. Ovšem z dokazování je zřejmé, že začal pracovat na střeše objektu, ze kterého posléze spadl, s vědomím syna žalovaného. Syn žalovaného vystupoval v pozici nadřízeného zaměstnance,“ odůvodnila rozhodnutí Petrová.

Neštěstí se stalo v červnu 2011. Objednatel prací si podle spisu vyžádal od truhláře dva lidi na opravu střechy hospodářského objektu. Truhlář na místo poslal také mladíka, který byl ve firmě na praxi. Ten pak propadl střechou na betonovou podlahu. Při pádu ze šesti metrů bez helmy a jištění utrpěl těžká zranění, jimž druhý den podlehl. Objednatel prací tvrdil, že ten den v areálu vůbec nebyl, s brigádníky nebyl dohodnutý na podmínkách, měli se teprve sejít, a že tedy pracovní poměr nevznikl. Úkoly jim podle matčiny žaloby zadal syn objednatele prací.

Truhlář v roli svědka vypověděl, že v kritický den ráno mladík "sotva stál." Znalec vypověděl, že v krvi poškozeného byly nalezeny omamné látky - canabinoidy. Obhajoba proto soudu navrhla, aby k tomu při rozhodování přihlédl, prý mohlo jít o spoluzavinění smrtelného úrazu poškozeným. „Krajský soud tento závěr neučinil. Podle znalce totiž nelze určit, jakým způsobem a v jakém rozsahu poškozeného tato látka při práci na střeše ovlivnila. Nebylo prokázáno, že by byl poškozený touto látkou ovlivněn,“ řekla Petrová.

Krajský soud se případem zabývá počtvrté poté, co mu kauzu vrátil Nejvyšší soud. Nyní měl důkladněji objasnit, kdo brigádníky úkoloval a v jakém vztahu byl k objednateli prací, jenž je v soudním sporu žalovanou stranou. Zatímco hradecký okresní soud přiznal matce asi 263 tisíc korun plus úroky jako odškodnění, krajský soud žalobu opakovaně zamítl. Podmínkou Nejvyššího soudu bylo i to, aby případ řešil jiný senát.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, Hradec Králové, odškodnění, brigáda, Krajský soud v Hradci Králové, Královéhradecký kraj, Sendražice, střecha, krajský soud v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud přiznal odškodné matce mladíka, který zemřel na brigádě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.