Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Labská bouda bude mít do dvou let nové opláštění

Krkonošská Labská bouda by do dvou let měla mít nové opláštění. Stát to bude přes deset milionů korun. Půjde o největší investici do objektu za poslední roky. Na čelní východní straně devítipodlažního hotelu, která dostane zpět původní světle šedou barvu, vznikne lezecká stěna.

Rekonstrukce pláště počítá i se zateplením objektu. „Nový plášť bychom chtěli mít hotový do roku 2020, jde o projekt za více než deset milionů korun. Začneme čelem budovy,“  řekla spolumajitelka Labské boudy Klára Sovová. Typickým prvkem Labské boudy v nadmořské výšce 1340 metrů jsou nosná svislá žebra po stranách budovy. Z nich se místy odlupuje beton. „Není to pěkné, ale na konstrukční stránku to vliv nemá. Kvalitu betonu zkoumali odborníci a došli k závěru, že stavba přežije bez problému dalších 100 let,“ řekl provozní Josef Strubinský.

Malá část plochy jednoho z žeber je obložena šedými deskami, které částečně zakrývají i oloupaný beton. Na zkoušku. Dali je tam před zimou stavbaři, aby vyzkoušeli odolnost jedné z možných variant, jak fasádu upravit. „Není to špatné, zimu to přečkalo bez potíží,“ sdělila Sovová.

Letos bude zrekonstruována restaurace a terasa, aniž by to mělo vliv na provoz. „Restauraci chceme uvést do původního stavu, zrušit příčky a na galerii udělat podle původních plánu točité schodiště. Chtěli bychom to stihnout do začátku letních prázdnin. Během léta plánujeme opravit a zpřístupnit terasu,“ informovala Sovová.

Přestože je plus 15 stupňů a sníh doslova mizí před očima, na jediné zásobovací cestě kolem Vrbatovy boudy sníh komplikuje průjezd. „Víte, co je tady největší problém? Najít zaměstnance. Denně sem dojíždět za prací je nemožné, zvláště v zimě. Sám jste viděl, že i teď je sem problém se dostat,“ řekla.

Železobetonové monstrum částečně zapuštěné do svahu s hlavním vchodem v úrovni nejvyššího podlaží bylo postaveno na přelomu 60. a 70. let u vyhořelé původní Labské boudy. Nový hotel s více než 170 lůžky, téměř 80 pokoji a dvěma restauracemi zahájil provoz v roce 1975. Teď je kapacita hotelu asi dvoutřetinová, pokoje se postupně rekonstruují. Současný majitel firma AEZZ, která vlastní i Luční boudu, koupil objekt v roce 2012. Od té doby vybudoval třeba čističku a došlo i na výměnu zastaralých rozvodů, včetně vybudování nového topného systému. Návštěvnost roste, loni v restauraci a bufetu obsloužili asi 100.000 lidí a evidují 6000 lůžkonocí. Oproti roku 2016 šlo o patnáctiprocentní růst. Roční náklady na provoz jsou přibližně sedm milionů korun.

Autoři | Foto Cheva, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64775226

Štítky Labská bouda, Krkonoše, opravy, zateplení, hotel, Klára Sovová, beton, restaurace, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labská bouda bude mít do dvou let nové opláštění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.