Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tým z Oční kliniky hradecké fakultní nemocnice provedl v Jordánsku rekordních 258 operací šedého zákalu

Tříčlenný tým z Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové provedl v Jordánsku během osmi dnů na konci listopadu rekordních 258 operací šedého zákalu. Jednalo se už o sedmou misi hradeckých specialistů v Jordánsku, během jejich dubnové návštěvy operovali šedý zákal v 211 případech.

„Bylo to pro celý tým velmi náročné. Ten rekordní počet operací, které jsme provedli, je již skutečně na hranici chirurgických  možností,“ řekla prof. Naďa Jirásková, přednostka Oční kliniky FN HK, která na misi působila společně s kolegy Liborem Hejskem a Leonou Kvasničkovou.

Tým hradecké oční kliniky by se v Jordánsku neobešel bez pomoci personálu místní nemocnice, který prováděl například výběr a přípravu pacientů.

Operace šedého zákalu byla určena pro pacienty, kteří ho nutně potřebovali. Bez zákroku by postupem času oslepli. V 90 procentech se jednalo o syrské uprchlíky, část z nich pocházela z utečeneckých táborů, tým také provedl několik operací chudých Jordánců. „Převážně se jednalo o starší pacienty, muže i ženy. Pro mnoho z nich to byla první návštěva u lékaře a tak ta komunikace s nimi je velmi obtížná,“ uvedla profesorka Jirásková. 

Program MEDEVAC je vládní, zdravotně humanitární program České republiky, který se od roku 1993 zaměřuje na lékařskou péči zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených humanitární krizí či přírodní katastrofou nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům.

Autoři | Foto Facebook Medevac Czech

Štítky FNHK, oči, operace, Jordánsko, šedý zákal, klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Naďa Jirásková, pacient, Česko, operace šedého zákalu

Tým z Oční kliniky hradecké fakultní nemocnice provedl v Jordánsku rekordních 258 operací šedého zákalu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.