Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: V hradeckých Šimkových sadech stavbaři zpevňují břehy jezírka

V Šimkových sadech v Hradci Králové stavbaři opravují břehy jezírka. Nynější dřevěné zpevnění již není funkční. Před pěti lety park prodělal kompletní rekonstrukci včetně zpevnění břehů, řekl mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Břehy se opět zpevňují po téměř celém obvodu největší vodní plochy v parku. Práce začaly v druhé polovině listopadu, vodní hladina musela být asi o jeden metr snížena.

„Jde o necelý kilometr břehů vodní plochy. Odstraňují se zbytky původního hatění a pomocí rovnaného lomového kamene se břehy, které byly podemleté, zpevňují," řekl Vinklář.

Město za stavební práce zaplatí necelých pět milionů korun včetně DPH. Hotovo by mělo být do konce letošního roku.

Šimkovy sady se původně jmenovaly Herrmannovy sady. Po druhé světové válce nesly název Pionýrské sady. Současné pojmenování získaly po roce 1990, a to po jedenadvacetiletém Karlu Šimkovi, který byl zastřelen 30. dubna 1945 nedaleko parku při ničení telefonního vedení pro německou posádku.

Šimkovy sady nedaleko historického centra města dělníci v období od léta 2012 do podzimu 2013 kompletně opravili. Součástí rekonstrukce parku za zhruba 60 milionů korun bylo také odbahnění rybníčku, přestavba původního objektu rotundy, ve kterém vzniklo zázemí pro občerstvení, či vybudování nových cest a úprava zeleně. V parku přibyla také dvě dětská hřiště.

Šimkovy sady vznikly ve 30. letech 20. století podle regulačního plánu Josefa Gočára. Později byly několikrát upraveny a v současnosti jsou v něm dvě vodní plochy, větší má také umělý ostrůvek. V parku jsou vyasfaltované stezky a také několik lávek přes vodní plochy.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Šimkovy sady, stavby, správa, Hradec Králové, Karel Šimek, vodstvo, druhá světová válka, Josef Gočár, sad, jezírko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V hradeckých Šimkových sadech stavbaři zpevňují břehy jezírka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.