Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Povodí Labe zachraňuje v Orlici populaci vzácné vodní rostliny

Státní podnik Povodí Labe začal čistit slepé rameno Orlice v Hradci Králové, aby tím podpořil růst kriticky ohroženého rdestu dlouholistého a vzácného rdestu alpského. Poslední původní lokalita výskytu vodní rostliny rdestu dlouholistého v celé ČR je právě ve slepém rameni Orlice v hradecké čtvrti Malšova Lhota. Specializovaná firma čerpala ze slepého ramene usazené bahno.

Práce na revitalizaci ramene Orlice za zhruba osm milionů korun začaly v říjnu a hotové mají být do listopadu příštího roku. Náklady na revitalizaci ramene zaplatí dotace z evropského operačního programu životní prostředí, uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Sací bagr by měl ze slepého ramene do začátku března odstranit asi 6300 metrů krychlových sedimentů. Nejprve bahno skončí v odvodňovací laguně, z níž voda steče zpět do Orlice. Samotný sediment pak firma odveze na skládku. Z břehů ramene Orlice také zmizelo několik desítek stromů a keřů, které bránily oslunění hladiny, které je důležité pro vývoj rdestu.

Slepé rameno Orlice měří téměř půl kilometru. Na dolním konci je napojeno na Orlici otevřeným korytem, jeho horní napojení v minulosti zaniklo. Lokalita je součástí Evropsky významné lokality Orlice a Labe.

Ještě před začátkem prací byly populace rdestů z míst budoucího čerpání bahna přeneseny do náhradní lokality. „Převážná část místní populace rdestu dlouholistého zůstala zachována ve vymezené bezzásahové zóně. Po dokončení revitalizace se rdesty vrátí na původní lokalitu," uvedla Bendová.

Vykácením dřevin se podle vodohospodářů sníží opad listí do ramene řeky. Listí a další organický materiál ze stromů totiž zvyšovaly takzvanou úživnost prostředí řeky, která není pro rozvoj rdestu žádoucí. Přednostně nechalo povodí Labe vykácet nepůvodní dřeviny jako trnovník akát, topol kanadský či olši lepkavou. „Vytipované staré a doupné stromy byly na stanovišti ponechány a byla z nich vytvořena torza. Jejich funkce biotopu pro různé organismy tak zůstala zachována," uvedla Bendová.

Autoři | Foto Kristian Peters -- Fabelfroh 09:03, 11 October 2006 (UTC) - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1266254

Štítky příroda, ekologie, Hradecko, rostlina, Orlice, rdest, Labe, Povodí Labe (státní podnik), Česko, Hradec Králové, revitalizace, Malšova Lhota, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Labe zachraňuje v Orlici populaci vzácné vodní rostliny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.