Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký krajský soud zprostil obžaloby exnáměstka hejtmana Všetečku

Krajský soud v Hradci Králové dnes zprostil obžaloby někdejšího prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislava Všetečku (dříve ODS) z éry hejtmana Pavla Bradíka (ODS). Kauza se týká smlouvy na nákup rentgenů pro nemocnice hradeckého kraje, kterou Všetečka podepsal v roce 2008. Všetečka, který vinu odmítá, se zodpovídá před soudy od roku 2013 z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Případ vrátil do Hradce k novému projednání Nejvyšší soud. Rozsudek je pravomocný.

„Skutek se stal, došlo k podpisu, došlo k plnění, ale podle našeho názoru není tento skutek trestným činem," řekl předseda senátu Zdeněk Korf.

S rozsudkem nesouhlasí státní zástupce Lukáš Vodička, který navrhoval Všetečku uznat vinným a uložit mu trest na dva roky s podmínkou na čtyři roky. Obžalovanému hrozily až tři roky vězení. Novinářům Vodička řekl, že zváží podání dovolání. „Bude se o tom rozhodovat až po doručení písemného vyhotovení rozsudku," řekl.

Všetečka coby náměstek pro zdravotnictví podepsal smlouvu jako předseda představenstva krajského zdravotnického holdingu. Dodavatelem rentgenové techniky téměř za 118 milionů korun byla firma Puro-Klima. Obžaloba ho viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a tvrdí, že cena dodávky obvyklá na trhu byla kolem 100 milionů korun, a způsobená škoda tak činila více než 16 milionů korun. K podpisu smlouvy prý Všetečka neměl souhlas dozorčí rady, který údajně pro tento případ vyplýval z obchodního zákoníku.

Zakázka na rentgeny měla mít další etapy, ale nové vedení kraje v čele s ČSSD v ní už nepokračovalo a snažilo se z ní vyvázat. V roce 2009 se kraj s firmou Puro-Klima dohodl na zrušení smlouvy podepsané Všetečkou a na uzavření nové dohody na dodávku rentgenů.

„Jsem rád, že po deseti letech se prokázala moje nevina, ale těch deset let mi nikdo nevrátí," řekl novinářům Všetečka.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky soud, správa, nemocnice, Královéhradecký, Krajský soud v Hradci Králové, ODS, Královéhradecký kraj, rentgen, Pavel Bradík, Hradec Králové, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký krajský soud zprostil obžaloby exnáměstka hejtmana Všetečku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.