Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vzdělávací centrum v Lipkách definitivně nebude, budovu chce město využít jinak

Centrum přírodovědného a technického vzdělávání, které mělo vzniknout v areálu základních škol v hradeckých Lipkách, definitivně nebude. Rozhodli o tom zastupitelé. Pro budovu postavenou podle návrhu architekta Josefa Gočára v roce 1927 tak město hodlá hledat jiné využití.

Původně byla příprava projektu nového výukového centra schválena v podobě, jejíž předpokládané náklady byly necelých 250 milionů korun, z toho zhruba 115 milionů korun měla tvořit dotace Integrovaného regionálního operačního programu. 

Pro původní záměr má město zpracovanou studii, na kterou měla navazovat dokumentace pro potřebná stavební řízení. Podle náměstka primátora pro oblast investic Jiřího Bláhy se předchozímu vedení města nepodařilo uzavřít smlouvu na zpracování stavební dokumentace, projekt je tak ve skluzu a vše se již nestihne realizovat v termínu tak, aby město získalo dotaci. Prý to ale není jediný důvod. 

„Vedle vysoké celkové investice, jejíž více než polovinu by mělo město hradit ze svého rozpočtu, jsou zde i poměrně velké náklady na samotný provoz centra, které zatíží městský rozpočet každý rok. Našli jsme shodu napříč celým zastupitelstvem záměr přehodnotit a vyřadit jej z připravovaných projektů,“ dodává Bláha.

Školní areál budov obecné a měšťanské školy, mateřské školky a gymnázia na Tylově nábřeží v Hradci Králové vyprojektoval Josef Gočár a byl z větší části postaven v letech 1925-28. K jeho dostavbě došlo až v padesátých letech podle návrhu Václava Rohlíčka, který vycházel z původní Gočárovy koncepce.

Město tak nyní bude hledat nové možnosti využití tohoto objektu bývalé školy. „Jako první se nabízí rozšíření prostor pro sousední základní školu Josefa Gočára, která je se svojí kapacitou na hranici, dalším uživatelem by mohl být hradecký dům dětí a mládeže. Primárně tedy chceme tyto prostory poskytnout městským školským zařízením,“ naznačuje náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek.

Odstoupení od realizace záměru vzdělávacího centra prý neohrozí další projekty, které Hradec Králové připravuje a chce na ně využít dotace v rámci ITI hradecko-pardubické aglomerace.

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky vzdělání, škola, projekt, Lipky, Lipka, Josef Gočár, dotace, Jiří Bláha, Hradec Králové, Václav Rohlíček, Martin Hanousek

Vzdělávací centrum v Lipkách definitivně nebude, budovu chce město využít jinak  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.