Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj o řediteli Zemědělské akademie v Hořicích opět nerozhodl

Rada Královéhradeckého kraje dnes na mimořádném jednání o jmenování ředitele střední školy Zemědělská akademie Hořice opět nerozhodla. Radní si chtějí vyžádat doplňující informace od odboru školství.

Záležitost budou radní opět řešit na dalším mimořádném jednání v úterý ráno. Bez výsledku radní o řediteli jednali již 16. dubna. Rozhodnutí tehdy odložili o týden, protože se objevily informace o údajném zmanipulování konkurzu.

Na dnešní jednání radních se dostavili oba uchazeči, kteří v hodnocení konkurzní komise skončili na prvních dvou místech. „Radním uchazeči představili své koncepce a odpovídali na dotazy,“ řekla mluvčí hejtmanství Sylvie Velčovská.

Zemědělská akademie Hořice má vzniknout k 1. červenci splynutím Gymnázia, střední odborné školy, středního odborného učiliště a vyšší odborné školy Hořice a Středního odborného učiliště Lázně Bělohrad.

Výhrady ke konkurzu v minulých dnech vznesl starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr (STAN). Vítěz konkurzu podle něj ve školství v minulosti nepracoval a nesplnil zákonný předpoklad pro místo ředitele spočívající v předchozím působení v řídicí funkci po dobu alespoň pěti let. „Podivné bylo i to, že při konkurzu znal perfektně odpovědi i na mimořádně těžké otázky ze školských zákonů,“ řekl dříve Šubr, který se konkurzu zúčastnil s hlasem poradním.

Náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši) nařčení ze zmanipulování výběru ředitele odmítla. „Jsou to spekulace jednoho ze členů konkurzní komise. Zazněla i křivá obvinění, takže to ještě nějakou cestou budeme následně řešit. Stoprocentně to vyvracím. Nemůžu v nejmenším souhlasit s tím, že by konkurzy byly nějakým způsobem manipulovatelné,“ řekla dnes Berdychová na zasedání zastupitelstva.

Výběr ředitele hořické školy je součástí plošných konkurzů na ředitele 50 krajských středních škol. U deseti škol se konkurzy konají kvůli sloučení s jinými školami, u zbývajících 40 nynějším ředitelům letos vyprší šestileté funkční období.

Zatím rada kraje dostala na stůl výsledky prvních 15 konkurzů. Ředitele 13 škol rada kraje již jmenovala, opakovat se bude konkurz na ředitele Střední průmyslové školy stavební v Hradci Králové.

Ze 13 dosud jmenovaných ředitelů byl do čela školy v jedenácti případech jmenován dosavadní ředitel nebo člověk, který dosud řediteloval jedné ze slučovaných škol. U většiny konkurzů se o místo ředitele ucházel jeden zájemce. „Byli bychom rádi, kdyby uchazečů bylo více a měli jsme z čeho vybírat. Kvalitních lidí není moc,“ řekla Berdychová. Dodala, že k plošnému vypsání konkurzů na místa ředitelů se vedení kraje rozhodlo proto, že kraj dosud neměl odpovídající systém hodnocení práce ředitelů.

Autoři | Foto hradeckralove.cz

Štítky Hořice, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Starostové a nezávislí, Východočeši, Střední průmyslová škola, Lázně Bělohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj o řediteli Zemědělské akademie v Hořicích opět nerozhodl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.