Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Stovky lidí v Hradci požadovaly demisi premiéra Andreje Babiše

, aktualizováno 22. listopadu 2018, 19:49

Stovky lidí dnes v centru Hradce Králové demonstrovaly za odstoupení trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše (ANO). Na transparentech účastníků se objevily například nápisy: "Demisi, Estébáku táhni, Babiš - Zeman ohrožují demokracii nebo Nechceme Babišistán".

„Potkali jsme se tady, abychom vyjádřili nesouhlas s tím, co se děje v naší zemi. Děje se něco nepatřičného. V čele vlády je člověk, který je zcela v jednoznačném střetu zájmu, je trestně stíhaný a s vědomím nás všech ovlivňuje i další osoby ve stejné věci trestně stíhané," řekla před davem opoziční zastupitelka Hradce Králové Anna Maclová (Koalice pro Hradec).

V projevech řečníků zaznělo také, aby lidé bránili demokracii, nepřestali pojmenovávat to, co je ve společnost špatné a co správné a aby nebyli lhostejní.

Akci organizoval spolek Mluvmespolu.cz ve spolupráci s iniciativou Milion chvilek pro demokracii. „Myslíme si, že kauz a těch zmatků kolem premiéra Babiše je až až a České republice to dělá ostudu. Jde nám o to ukázat, že i v Hradci Králové žijí lidé, kteří chtějí demisi Andreje Babiše," řekl jeden z organizátorů a opoziční hradecký zastupitel Pavel Vrbický. V komunálních volbách v Hradci Králové vedl kandidátku Pirátů. V Hradci Králové vládne na radnici koalice hnutí ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

„Naším cílem není, aby padla celá vláda, uznáváme demokratičnost voleb. Myslíme si ale, že takový člověk, jako je pan Babiš, by neměl být premiérem," řekl Vrbický.

Protest začal okolo 18:00 shromážděním na Masarykově náměstí, poté se lidé vydali na pochod. Demonstranti z Masarykova náměstí došli přes Pražský most na Malé náměstí v historické části města. Podle policie se celá akce obešla bez komplikací a problémů. „Na Masarykově náměstí jsme odhadli počet účastníku asi na 350, postupně cestou lidí přibývalo a na Malém náměstí to bylo už přes 500 lidí," řekl před 19:00 zástupce krajské policie Ondřej Moravčík.

V Hradci Králové letos nešlo o první podobnou demonstraci, například v červnu se protestu proti premiérovi Babišovi a jeho vládnutí s podporou komunistů zúčastnilo přes 200 lidí.

Parlamentní opozice svolala na pátek 23. listopadu mimořádnou schůzi Sněmovny, na které by se mělo hlasovat o nedůvěře vládě. Jde o reakci na kauzu údajného únosu jeho syna na Krym. Podle sněmovních počtů vláda hlasování ustojí, opozice disponuje 92 hlasy, ke svržení kabinetu by potřebovala minimálně 101.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky demonstrace, Andrej Babiš, Babiš, Masarykovo náměstí, Hradec Králové, demokracie, ANO 2011, vláda, Pavel Vrbický, Anna Maclová, Milion Chvilek, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ODS

FOTO: Stovky lidí v Hradci požadovaly demisi premiéra Andreje Babiše  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.