Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Oční lékaři z fakultní nemocnice pojedou pomáhat uprchlíkům do Jordánska

Lékaři Fakultní nemocnice Hradec Králové v pondělí 19. listopadu odletí do Jordánska v rámci mezinárodního programu Medevac. Tříčlenný tým z oční kliniky tvoří dva lékaři a jedna sestra pod vedením přednostky kliniky Nadi Jiráskové, sdělil mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Hradečtí oftalmologové budou v hlavním městě Ammánu pomáhat pacientům z uprchlických táborů. Půjde již o sedmou misi, které se specialisté hradecké nemocnice zúčastní.

„Tým v termínu od 20. do 29. listopadu bude provádět v Jordánsku operace šedého zákalu,“ řekl Sochor. Dosud tým hradecký lékařů během svých šesti chirurgických misí v Jordánsku v rámci programu Medevac provedl přes 1000 operací šedého zákalu. „Z Hradce jezdí jen oftalmologové. Zatím poslední mise byla letos na jaře, je vždy jarní a podzimní. Jezdíme tam od podzimu 2015," řekla Jirásková.

Pacienty jsou podle ní většinou běženci ze Sýrie, kteří žijí v jordánských utečeneckých táborech. Například při poslední misi letos na jaře každý z lékařů provedl denně průměrně kolem 15 operací. „Je to standardní počet. Operujeme tam katarakty (laserová léčba šedého zákalu) u syrských uprchlíků, kterým vracíme zrak," řekla Jirásková.

Ve druhém pololetí letošního roku vyšle Česko do Jordánska celkem tři týmy lékařů. Prvním byl v září tým plastické a rekonstrukční chirurgie z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, nyní jsou připraveni hradečtí lékaři. Od 21. do 30. listopadu by měli být v Jordánsku také ortopedi z Ústřední vojenské nemocnice.

Česko vysílá lékaře do Jordánska od roku 2013. Za tu dobu bylo v programu Medevac operováno 1800 pacientů. Vedle již zmíněných specialistů pomáhají také odborníci v oboru traumatologie nebo dětské kardiochirurgie.

Medevac funguje v ČR od roku 1993. V počátcích zahrnoval zejména evakuaci pacientů na léčení do ČR. První pacientkou byla čtyřletá holčička zraněná granátem během války v Bosně a Hercegovině. Operovali ji lékaři v Motole. Od roku 1993 do roku 2013 bylo v Česku v rámci programu Medevac léčeno 171 zahraničních pacientů, převážně dětí.

Po roce 2013 se program rozšířil o vysílání expertů do zahraničí. Čeští lékaři pomáhali vedle Jordánska také v Kambodži, Keni, Iráku, Maroku či Senegalu. V první polovině roku 2018 vycestovalo pomáhat do zahraničí devět týmů ze šesti nemocnic. Od roku 2015 Česko poskytuje také odborné stáže pro lékaře z oblastí postižených humanitární krizí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jordánsko, diplomacie, zdraví, nemocnice, humanitární, Hradec Králové, lékař, pacient, Naďa Jirásková, Česko, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Ammán, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oční lékaři z fakultní nemocnice pojedou pomáhat uprchlíkům do Jordánska  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.