Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za trojici nelegálních preparátů chráněných živočichů může myslivec strávit až tři roky ve vězení

Hradečtí kriminalisté v těchto dnech obvinili dvaašedesátiletého muže z Hradecka. Je mu kladeno za vinu, že úmyslně přechovával neživé exempláře jedinců ohrožených a kriticky ohrožených druhů živočichů a exempláře druhů přímo ohrožených vyhubením nebo vyhynutím. Hrozí mu až tři roky vězení.

Celníci u muže zajistili kožešinu s vypreparovanou hlavou medvěda hnědého, dermoplastický preparát výra velkého a orlovce říčního. Na žádný exemplář neměl muž potřebnou výjimku, která by ho opravňovala k jejich držení.

„Ačkoliv je obviněný muž myslivec, tvrdí, že neměl tušení, že nesmí mít takové exempláře doma bez povolení. Uvedl, že medvěda střelil osobně na Slovensku na základě jejich výjimky, kde za odstřel a vypreparování řádně zaplatil,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Preparované ptáky prý dostal darem, a proto na ně nemá žádný doklad potvrzující jejich původ. „Na svoji obhajobu uvedl, že o mezinárodní úmluvě o ochraně živočichů neměl žádné ponětí,“ dodala mluvčí.

O osudu exemplářů rozhodne Česká inspekce životního prostředí, kde jsou momentálně uloženy.

Autoři | Zdroj Policie ČR

Štítky zvířata, Policie ČR, exempláře, medvěd, živočichové, myslivost, věznice, Královéhradecký kraj, Česká inspekce životního prostředí

Za trojici nelegálních preparátů chráněných živočichů může myslivec strávit až tři roky ve vězení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.