Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nenápadný zabiják. Hasiči opět varují před oxidem uhelnatým

V tomto týdnu zasahovali hasiči na Královéhradecku hned u dvou případů, kdy v domácnostech byla vyšší koncentrace oxidu uhelnatého. Nebezpečí otravy hrozí tam, kde se využívá například karma, která při ohřevu vody spaluje kyslík, který nasává z místnosti. Z nedokonale spáleného plynu se pak uvolňuje oxid uhelnatý, který se váže do krevního barviva člověka a na kyslík už místo nezbývá.

Při delším pobytu v místnosti upadají lidé do bezvědomí, nastává zástava oběhu a smrt. Zimní počasí riziko násobí, protože ze špatně odvedeného kouřovodu se navíc spaliny mohou částečně vracet zpět do bytu. Zvláště nebezpečné jsou nevětrané malé místnosti, jako jsou například koupelny s hořící karmou. 

Nebezpečná koncentrace oxidu uhelnatého začne být při překročení hranice 100ppm. Většina hlásičů oxidu uhelnatého spouští poplach již při 70-80 ppm. Hladina překračující 150-220 ppm je již životu nebezpečná. Z hlediska prevence je důležité dbát na důslednou a pravidelnou kontrolu a na dobře provedné odkouření zařízení.  

Jen v tomto týdnu vyjížděli profesionální hasiči v Královéhradeckém kraji ke dvěma případům, kdy došlo v domácnostech k úniku oxidu uhelnatého. V jednom případě musela být jedna osoba ošetřena. 

Lázně Bělohrad – 12. 11. 17:56
Profesionální novopacká jednotka mířila v podvečer do Zámecké ulice, kde v jednom z bytů existovalo podezření na únik oxidu uhelnatého z karmy. Hasiči naměřili v bytě skutečně několik desítek jednotek ppm v ovzduší. Místnosti zasahující jednotka odvětrala, vypnula plyn vedoucí do karmy a odpojila také kotel od elektrického proudu. Další kontrolní měření už nebezpečnou koncentraci plynu v ovzduší neprokázalo.

Podůlší – 13. 11. 13:31
Do obce Podůlší vyjeli v úterý odpoledne profesionální hasiči z Jičína. V jednom z rodinných domů došlo zřejmě k úniku oxidu uhelnatého. Hasiče na tuto skutečnost upozornili záchranáři, kteří v domě ošetřovali jednu zraněnou osobu. Jednotka po svém příjezdu naměřila koncentraci látky ovzduší v hodnotě 120 ppm, což je hodnota zdraví člověk nebezpečná a škodlivá. Hasiči celý dům vyvětrali, další měření již bylo negativní.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky oxid uhelnatý, otrava, HZS, nebezpečí, smrt, karma, Královéhradecký kraj, vzduch, Podůlší

Nenápadný zabiják. Hasiči opět varují před oxidem uhelnatým  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.