Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obhájci označili odposlechy v kauze Hotelu Bohemia za nezákonné

Hradecký krajský soud se dnes znovu začal zabývat kauzou údajného podvodu při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Vrchní soud v březnu rozsudek zrušil a vrátil do Hradce k novému projednání a doplnění důkazů. Krajský soud začal s přehráváním odposlechů telefonních hovorů mezi některými z obžalovaných. Obhájci označili odposlechy za nezákonné.

V případu pokusu poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu v souvislosti s projektem modernizace Hotelu Bohemia Chrudim figuruje osm lidí a tři firmy. Podle obžaloby se při modernizaci hotelu pokusili poškodit finanční zájmy Evropské unie a spáchat dotační podvod.

„V roce 2015 byla Vrchním státním zastupitelstvím podána obžaloba pro zločiny dotačního podvodu a trestných činů, které se týkaly vyvádění evropských peněz z projektu rekonstrukce Hotelu Bohemia v Chrudimi,“ řekl dnes novinářům státní zástupce Adam Borgula. Podle něj původně podaná obžaloba nedoznala podstatných změn. „To zásadní je, že soud z důvodu nadbytečnosti neprovedl odposlechy, které byly provedeny v souladu se zákonem v dané věci. Tuto věc jsem namítal v rámci svého odvolání a mimo jiné v této věci i odvolací instance seznala, že je na místě tyto odposlechy provést,“ dodal Borgula.

Naopak většina obhájců u soudu řekla, že pořízení odposlechů považuje za nezákonné. „Přehrání hovorů nic nového přinést nemůže,“ řekla jedna z obhájkyň.

Soud loni v květnu uložil pěti obžalovaným za pokus poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu podmíněné tresty. Dvěma společnostem uložil peněžité tresty ve výši 300 tisíc korun. Další tři obžalované a stavební firmu Metrostav soud obžaloby zprostil.

Soud obžalované potrestal pouze za to, že usilovali o proplacení takzvané mikropilotáže, ačkoliv dělníci na stavbě provedli pouze několik trubkových mikropilot. Obžaloba je také vinila z toho, že oproti projektu zvolili odlišné provedení ocelové konstrukce či použili levnější stavební materiál na příčky. Tyto skutky však podle soudu nebyly trestným činem.

Podle obžaloby se v roce 2012 dohodli zástupci investora, společnosti HOMA holding, technického zástupce investora, firmy Cettus a zhotovitele, kterým byl Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky soud, Hradec Králové, krajský soud, jednání, podvod, Chrudim, Evropská unie, Krajský soud v Hradci Králové, projekt, Státní zastupitelství ČR, Metrostav

Obhájci označili odposlechy v kauze Hotelu Bohemia za nezákonné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.