Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecký kraj chce dát na záchranu dotační firmy CEP 12 milionů korun

Královéhradecký kraj hodlá dát 12 milionů korun na udržení chodu ztrátové krajské společnosti Centrum evropského projektování (CEP). Firma se hlavně zabývá administrací dotačních projektů a organizací veřejných zakázek. Aktuálně administruje projekty, jejichž celková hodnota je 1,5 až dvě miliardy korun. Jejími klienty jsou obce, města, krajské nemocnice a další subjekty, řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Firma CEP podle něj není schopna splácet krajem zaručený kontokorentní úvěr čtyři miliony korun u Komerční banky. Společnost také v uplynulých třech letech skončila ve ztrátách v souhrnu za 3,9 milionu korun. Loni ztráta činila 451 tisíc korun. Loni měl CEP tržby 7,09 milionu, z nichž 93 procent šlo na mzdy a další osobní náklady 14 zaměstnanců.

Kvůli zakázce pro zkrachovalou společnost Lázeňský resort Údolí Bratrouchov také musel CEP odepsat pohledávku za 1,5 milionu korun. Zároveň se Lázeňský resort Údolí Bratrouchov u soudu po firmě CEP domáhá zaplacení náhrady škody ve výši přes dva miliony korun.

„Není to příklad vzorného hospodaření firmy. Kraj se s tím musí vypořádat i v souvislosti s tím, že zde jsou závazky vůči obcím,“ řekl hejtman s odkazem na projekty, které CEP administruje. Peníze kraj hodlá firmě CEP poslat formou navýšení základního kapitálu ze současných čtyř milionů korun na 16 milionů. Schvalovat by to mělo krajské zastupitelstvo 22. října.

Rada kraje také v pondělí obměnila obsazení představenstva a dozorčí rady firmy CEP. Z dozorčí rady do představenstva se od 1. listopadu přesune radní kraje pro finance Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši). „Úkolem nového představenstva bude přepracovat finanční plán do konce roku 2018, nastavit nový finanční plán na rok 2019 a upravit náklady firmy,“ uvedl hejtman. Důležitá je podle něj i stabilizace zaměstnanců a nastavení jejich motivačního odměňování ve vazbě na ekonomiku firmy.

Na problematické hospodaření společnosti upozornil i auditor ve výroku k účetní závěrce za rok 2017. Poukázal na ztrátové hospodaření a závazek kontokorentního úvěru. „Tyto skutečnosti ukazují na existenci významné (materiální) nejistoty, která může zásadním způsobem zpochybnit schopnost společnosti nepřetržitě trvat,“ uvedla firma Kreston A&CE Audit.

Firma Centrum evropského projektování vznikla v roce 2007. Na svém webu uvádí, že má za sebou administraci veřejných zakázek v objemu 3,5 miliardy a získané dotace za osm miliard korun. Firma se podílela například na projektu rekonstrukce benediktinského opatství v Broumově, nákupu trolejbusů pro Hradec Králové či výstavbě Safari kempu v ZOO Dvůr Králové.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Královéhradecký kraj, kontokorent, Cep, hospodaření, projekt, Jiří Štěpán, ČSSD, Centrum evropského projektování a.s., Lázeňský resort Údolí Bratrouchov a.s., Komerční banka, Rudolf Cogan, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj chce dát na záchranu dotační firmy CEP 12 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.