Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradecké lesy bojují se suchem, vybudují nádrže k zadržení vody

Stále méně srážek a v posledních letech prodlužující se období sucha negativně ovlivňují i vegetaci hradeckých lesů. Pro zlepšení situace a zadržení vody v krajině proto město společně se správcem svých lesů plánuje vybudovat tři retenční nádrže, které právě v době, kdy je srážek málo, pomohou udržet spodní vodu a okolní vodní toky na potřebné úrovni. Jedna nádrž vznikne v novohradeckých lesích nedaleko rybníka Biřička, dvě další budou u Bělečského rybníka. Předběžné náklady na stavbu těchto zásobníků vody se odhadují na 6,5 milionu korun bez DPH.

Stavba retenční nádrže Káťa, která bude umístěna nad rybníkem Biřička, je v přípravě nejdál. „Během několika týdnů očekáváme vydání stavebního povolení, do stavby bychom se chtěli pustit hned v příštím roce. Měla by mít zhruba plochu 1,5 hektaru,“ řekl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Původně bylo v plánu u Biřičky vybudovat ještě jednu další nádrž, ale po projednání s Agenturou ochrany přírody a krajiny nakonec k realizaci zatím nedojde.

Další dvě větší nádrže, které budou mít plochu 2,5 a necelé 3 hektary, se připravují v okolí Bělečského rybníka. „U nich by stavba neměla být nijak náročná, zjednodušeně řečeno zahrazením meandrujícího koryta. Vedle své hlavní funkce nadlepšování spodní vody a vody v korytu pravostranného přítoku do rybníka by zároveň mohly sloužit i k chovu ryb,“ dodává Zerzán. V příštím roce se bude zpracovávat potřebná projektová dokumentace a požádá se o stavební povolení. „Všechny tyto nové retenční nádrže odpovídají záměrům ještě z třicátých let minulého století, pouze tedy navazujeme na již vytvořené vize ve správě lesních pozemků města Hradce Králové,“ vysvětluje ředitel hradeckých městských lesů.

Společnost Městské lesy Hradec Králové obhospodařuje celkem téměř 3 700 hektarů lesních pozemků, na kterých je třináct rybníků. Naprostá většina těchto pozemků je zařazena do kategorie příměstských lesů se zvýšenou rekreační funkcí.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky lesy, Hradec Králové, sucho, voda, les, nádrž, rybník, Městské lesy Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké lesy bojují se suchem, vybudují nádrže k zadržení vody  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.