Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice v hradeckém kraji by uvítaly více nových dárců

Transfuzní oddělení veřejných nemocnic v hradeckém kraji evidují celkem přes 15 200 dárců krve, ale přesto by většina z nich uvítala kvůli stárnoucí populaci nové dárce. Fakultní nemocnice Hradec Králové (FNHK) a krajské nemocnice ročně provedou přes 28 000 odběrů krve.

Nejvíce dárců registruje FNHK, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji. „V evidenci máme 10 000 aktivních dárců, je to stejné jako před deseti lety. Aktivním dárcem je osoba, která alespoň jedenkrát v posledních dvou letech darovala krev nebo krevní složku. S tímto počtem jsme schopni zajistit odběry pro výrobu transfuzních přípravků, které jsou nezbytné pro léčbu pacientů ve fakultní nemocnici a v regionu,“ uvedl primář Transfuzního oddělení FNHK Vít Řeháček. Podle něj nemocnice musí ročně získat 1000 nových dárkyň a dárců, kteří nahradí ty, kteří již nemohou darovat.

Samostatné oblastní nemocnice má kraj v Trutnově, Jičíně a Náchodě, pod Náchod patří nemocnice v Rychnově nad Kněžnou či v Broumově. Čtvrtou krajskou nemocnicí je Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem. Tyto nemocnice hlásí mírný nedostatek dárců krve nebo v posledních letech pokles prvodárců.

Oblastní nemocnice Náchod, která je největší krajskou nemocnicí, měla v roce 2017 v evidenci téměř 2400 aktivních dárců, z nichž loni darovaly krev asi dvě tisícovky při zhruba 4300 odběrech krve. V roce 2008 bylo v registru přes 2700 aktivních dárců, z nichž před deseti let darovalo krev 2197, tedy o 240 více než loni. Před deseti lety bylo odebráno 4145 odběrů plné krve, o 124 méně než loni. „Z toho vyplývá, že vzrostl počet odběrů plné krve a podílel se na nich nižší počet dárců. Letos vypadá situace obdobně jako loni, k dnešnímu dni přišlo darovat 1793 dárců, provedeno bylo 3207 odběrů plné krve. Uvítali bychom navýšení počtu aktivních dárců, počet prvodárců se každoročně snižuje,“ uvedla Iveta Krucinová z náchodské nemocnice.

Před deseti lety bylo podle ní prvodárců 411, loni už jen 235 a letos k 19. září 176. „Ročně bychom potřebovali alespoň 400 prvodárců,“ dodala Krucinová.

Obdobná situace je i v ostatních krajských nemocnicích. „Noví dárci jsou potřební, současná populace stárne a končí s odběry, ideální by bylo 400 až 450 dárců ročně. V současnosti se pohybujeme mezi 200 až 250,“ uvedla Tereza Dudáčková z trutnovské oblastní nemocnice.

V náchodské nemocnici se nejvíce krve spotřebuje v operativních oborech v tomto pořadí: chirurgie, urologie, ortopedie, gynekologie a porodnictví. Velká spotřeba krve je také v interních oborech u pacientů závislých na transfuzích.

Prvodárcem krve se může stát dospělý od 18 do 60 let, který netrpí vážnější alergií, neprodělal zánět jater, ledvin, infarkt, nemá vysoký tlak či srdeční vadu, není po transplantaci, neměl kapavku, TBC, není HIV pozitivní, promiskuitní a neužíval nitrožilně drogy. Darovat krev lze potom až do 65 let věku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krev, dárcovství, nemocnice, život, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Náchod, Městská nemocnice Dvůr Králové, Oblastní nemocnice Náchod, Trutnov, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Broumov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v hradeckém kraji by uvítaly více nových dárců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.