Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za urážku úředníka bude nadále hrozit pokuta až deset tisíc korun

Za urážku úředníka bude nadále hrozit pokuta až deset tisíc korun. Sněmovna odmítla na žádost ANO návrh TOP 09, která chtěla tento přestupek zrušit. Návrh doporučil pro nepodloženost odmítnout také menšinový kabinet předsedy ANO Andreje Babiše.

Odpůrci návrhu poukazovali na to, že nový přestupek platí zhruba rok. Neprokázalo se podle nich, že by jej úředníci zneužívali jako formu msty vůči nepohodlným lidem, čehož se TOP 09 obávala. „Stávající úprava vyhovuje potřebám hladkého výkonu veřejné moci,“ zdůvodnil návrh na zamítnutí poslanec ANO Milan Pour. Pro zamítnutí se veřejně vyslovil také poslanec KSČM Leo Luzar.

Návrh naopak obhajovali předsedové poslaneckých klubů TOP 09 a ODS Miroslav Kalousek a Zbyněk Stanjura, podle něhož lze bezpečnost úředníků zajistit jinak. Podle Kalouska by stát neměl být drábem, ale poskytovat občanům servis a službu.

Přestupek znevážení postavení úřední osoby mohou lidé spáchat jen při výkonu její pravomoci, v situaci, kdy úřední osoba nevystupuje sama za sebe, ale za veřejnou moc. Zastánci přestupku poukazovali také na to, že přestupek může ochránit nejen sociální úřednice, ale také třeba policisty před nepodloženými obviněními s cílem zmařit například projednání dopravního přestupku.

Zařazení nového přestupku do zákona vyvolala podle jeho obhájců praxe, kdy jsou úředníci nebo policisté cílem slovních urážek nebo nepravdivých obvinění, například z opilosti. Přestupek podle jeho zastánců není nadměrným zásahem do rovnosti lidí. Podobná úprava existuje také v Německu, Estonsku, Finsku, Francii nebo v Polsku. 

Autoři | Foto Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Štítky Praha, urážka, úředník, pokuta, ANO 2011, TOP 09, Andrej Babiš, Miroslav Kalousek, Milan Pour, Leo Luzar, KSČM, Zbyněk Stanjura, ODS, Finsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za urážku úředníka bude nadále hrozit pokuta až deset tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.