Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U hradeckého soudu stanula trojice obžalovaná z výroby marihuany

Krajský soud v Hradci Králové dnes začal řešit případ tří mužů obžalovaných z výroby a prodeje marihuany. V obci Jeřice - Dolní Černůtky na Jičínsku podle obžaloby loni od června do září pěstovali asi 100 rostlin konopí za účelem výroby marihuany a prodejem drogy z této úrody si mohli přijít na více než dva miliony korun. Vedle toho u jednoho z obžalovaných, Pavla Jurného, policie našla jakýsi investiční plán pro období do září 2018 s detaily výroby na různých místech a prodeje marihuany s předpokládaným ziskem až 12 milionů korun.

Obžalovaný Jakub Barca dnes u soudu řekl, že se necítí být vinen ve smyslu podané obžaloby. Další obžalovaní Mirek Faul a Jurný se přiznali částečně. Jurnému hrozí až 12 let a zbylým dvěma maximálně deset let vězení.

Státní zástupce Jan Vodička k případu z Jeřic řekl, že obžalovaní pěstovali konopí venku. Vedle desítek rostlin tam policie našla i menší množství usušené marihuanu. „Rostliny byly před sklizní. Cílem bylo získat marihuanu a tu následně zpeněžit. Mohlo z toho být necelých 50 kilogramů sušiny se ziskem z prodeje nejméně dvou milionů korun,“ řekl Vodička.

Jurný dnes u soudu tvrdil, že s nápadem pěstovat marihuanu přišel Barca. „Dlužil jsem mu peníze, byl jsem pod tlakem. Bylo jasné, že mu dluh nemám jak splatit. Domluvili jsme se na pěstování,“ řekl Jurný. Přiznal, že sehnal místo a Barca prý dodal rostliny. „Předpěstoval je z řízků, které jsem koupil na internetu. Se mnou je pak zasadil, on to měl prodat. Faul měl připravit místo, také on se o rostliny staral,“ řekl Jurný.

K plánu, ve kterém byly detailní rozpisy, kde a kolik rostlin se bude pěstovat, jaké zařízení k tomu bude potřeba včetně vyčíslených výnosů a nákladů, Jurný řekl, že to nemyslel vážně. „Kouřil jsem trávu, měl jsem deprese. Napsal jsem plány do budoucna, byla to ale fikce. To, co jsem spočítal, nebylo reálné,“ řekl Jurný.

Vedlejší trestná činnost obžalovaných podle spisu spočívala v tom, že Faul sám pěstoval konopí, ze kterého vyráběl konopné masti a další produkty. Jurný navíc údajně několik let mimo hradecký kraj sám vyráběl marihuanu a část produkce prodával.

Hlavní líčení má soud naplánované i na 10. září.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Policie ČR, vyšetřování, soud, marihuana, výroba, rostliny, Jeřice, Krajský soud v Hradci Králové, okres Jičín, Dolní Černůtky, Jan Vodička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U hradeckého soudu stanula trojice obžalovaná z výroby marihuany  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.