Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krov divadla v Jičíně je v havarijním stavu, město chystá opravu

Dřevěné střešní krovy Masarykova divadla v Jičíně jsou kvůli napadení hmyzem a dřevokaznými houbami v havarijním stavu. Při větším zatížení, například sněhem, by se mohly zřítit. Radnice proto začala chystat statické zajištění krovu. Na špatný stav krovů přišla firma MEPRO, která pro město chystá dokumentaci pro celkovou rekonstrukci divadla.

V nejhorším stavu jsou podle projektantů krovy nad jevištěm. „Projektanti upozornili, že při větším zatížení střechy nelze vyloučit kolaps konstrukce. Jednoznačně doporučili provést dočasné statické zabezpečení, a to ještě před zimou,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš. Radní města proto schválili nabídku firmy MEPRO na zpracování projektu pro statické zajištění krovu a odstranění havarijního stavu za 95 500 korun bez DPH.

Dokumentaci k zajištění krovů by měl firma předložit v září. „Následně bude oslovena odborná firma pro realizaci prací. Během nich bude divadlo uzavřeno,“ řekl Jireš. Uvedl, že bez statického zajištění by minimálně jeviště muselo být z bezpečnostních důvodů trvale uzavřeno.

Divadlo, které bylo postavené na konci 19. století, město v roce 2016 koupilo od Tělocvičné jednoty Sokol. Zpracováním projektu radnice letos zahájila několikaletý proces nákladné rekonstrukce objektu. Práce na dokumentaci by měly trvat do roku 2020. O zahájení vlastní opravy bude rozhodovat zastupitelstvo vzešlé z říjnových komunálních voleb.

Masarykovo divadlo na pěší zóně v Husově ulici je místem kulturního a společenského života v šestnáctitisícovém Jičíně. Konají se v něm představení, koncerty, plesy, taneční kurzy, výstavy, semináře.

Stavbaři by měli v divadle rekonstruovat střechu, fasádu, rozvody, topení, interiéry či instalovat vzduchotechniku. Náklady na opravu divadla se odhadují na desítky milionů korun, hlavní tíha financování bude ležet na městě. Na nákladech se částečně budou podílet i sokolové, kteří zůstali menšinovým vlastníkem nemovitosti.

Jičín koupil divadlo od sokolů po složitých jednáních v červnu 2016 za 18,5 milionu korun. Otevřela se tím cesta k opravě objektu, protože sokolové by sami peníze na opravy neměli.

Autoři | Foto jicin.org

Štítky Jičín, divadlo, střecha, krov, stav, oprava, Masarykovo divadlo, Česká obec sokolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krov divadla v Jičíně je v havarijním stavu, město chystá opravu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.