Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Někdo "ucpal" Zlatý potok v Krkonoších, uhynulo osm kriticky ohrožených mihulí

Zatím neznámý pachatel v uplynulých na Zlatém potoce na Mladobucku "ucpal" hrázku. Kvůli tomu byl v potoce téměř nulový průtok na spodním toku. Zahynulo nejméně osm larev kriticky ohrožené mihule potoční (Lampetra planeri). Celou událost řeší příslušné úřady, pachateli hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Největší překážkou výskytu mihulí v Krkonoších jsou různé bariéry na tocích neumožňující jejich migraci a nedostatek vhodných stanovišť. Vzácnost je daná především úzkou vazbou na specifický biotop - pro minohy (larvy mihule) to jsou jemné písčité až bahnité náplavy s dostatkem organického detritu, kde se můžou zavrtat a vyvíjet několik let. Když larvy mihulí zahynou, tak je zlikvidováno několik generací zároveň (minohy se vyvíjí dle podmínek 3-5 let). Likvidace několika věkových kategorií proto znamená zmaření několika předešlých let výtěru. Zdroj: KRNAP

Existuje podezření, že zahrazením odtokové roury chtěl někdo zajistit přítok do nedaleké soustavy rybníků.

 „Mnohým odběratelům vody nedochází, že stanovený minimální zůstatkový průtok není jen kosmetická věc, "aby něco v potoce teklo", ale zajišťuje základní, byť ne mnohdy optimální, zachování základních životních podmínek pro vodní živočichy. V tomto případě se ukázalo, že snížení hladiny odkloněním potoka mělo fatální důsledky pro tamní populaci kriticky ohrožené mihule potoční,“ říká vedoucí oddělení ochrany přírody Správy KRNAP Jan Materna.

Podle mluvčího Krkonošského národního parku Radka Drahného je tento druh nejvzácnější čistě vodní obratlovec na území národního parku a jeho ochranného pásma. „V současnosti víme o pouhých sedmi lokalitách, kde se vyskytuje,“ dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky potok, KRNAP, larvy, mihule, smrt, Krkonoše, larva, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někdo "ucpal" Zlatý potok v Krkonoších, uhynulo osm kriticky ohrožených mihulí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.