Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stříbrný rybník a Dolce v Královéhradeckém kraji ukončily sezonu

Koupaliště Stříbrný rybník u Hradce Králové a Dolce u Trutnova kvůli špatné kvalitě vody ukončila sezonu. V Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku není voda kvůli velkému výskytu sinic a chlorofylu vhodná ke koupání. Pokud by se lidé v Jinolicích koupali, hrozí jim zdravotní problémy. Koupání v Jinolicích hygienici nedoporučují zejména dětem, těhotným a lidem s alergiemi a oslabenou imunitou. Vyplývá to z údajů uveřejněných včera na webu Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Stříbrný rybník koupací sezonu ukončil včera, v Dolcích skončila minulý týden. Ostatní v hradeckém kraji hygieniky sledovaná přírodní koupaliště sezonu neukončila. Z rozborů provedených tento týden vyplývá, že voda ke koupání je vhodná v přírodních koupalištích Včelné u Rychnova nad Kněžnou, v Sobotce a Mladějově na Jičínsku a v Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem. V pořádku je i voda ve všech umělých koupalištích.

Hygienici upozornili na zdravotní riziko při koupání v rybníku Vajsplachy ve Vrchlabí. „Odbornou analýzou tam byl potvrzen výskyt larev motolic, které mohou způsobit alergickou kožní reakci - cerkáriovou dermatitidu,“ uvedla mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí. Kvůli možnému výskytu larev motolic hygienici zařadili mezi rizikové také koupání v rybníku v Chotěvicích u kempu Svatá Kateřina a v rybníku v Čisté v Krkonoších, který navazuje na autokemp Slunečná. Koupání v těchto rybnících je na vlastní nebezpečí.

Podle hygieniků má provozovatel při zhoršené jakosti vody zákonnou povinnost o tom informovat, ale je na jeho posouzení, jaká další opatření udělá. „Hygienická stanice není oprávněna zastavit provoz přírodního koupaliště,“ uvedli hygienici.

Hygienici upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Jinde není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koupaliště, rybníky, Královéhradecko, léto, rybník, koupání, Dolce, Jinolice, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, okres Jičín, Trutnov, přírodní koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stříbrný rybník a Dolce v Královéhradeckém kraji ukončily sezonu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.