Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V hradeckých lesích kvůli suchu stoupla nahodilá těžba dřeva

Dlouhodobé sucho se promítá i do hospodaření v hradeckých městských lesích. V krajině ubývá voda a stoupla těžba dřeva, řekl dnes zástupce ředitele Městských lesů Radek Jůza. Podle něho situaci nelze označit za extrémní.

„Sucho se nás dotýká, máme zvýšený objem nahodilé těžby. Budou i vyšší ztráty na umělém zalesnění, které jsme na jaře dělali. V suchých obdobích to tak ale bývá, neděláme z toho zatím tragédii,“ řekl Jůza.

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu nejsou stromy tolik odolné proti kůrovci. Kůrovec neboli lýkožrout je přirozenou součástí přírody a cílem není ho vyhubit, ale předcházet jeho přemnožení. Stromy zahubené kůrovcem proto odstraňují i hradečtí lesníci.

„V závěru léta se nám začal objevovat kůrovec, ale daří se nám napadené stromy likvidovat. Nejde o nic plošného, ale o skupinky stromů. Doufáme, že zásadní problém z toho nevznikne. Smrk máme na 20 procentech výměry, majoritní dřevinou je borovice, a to je výhoda oproti jiným oblastem. Děláme maximum, aby to nepřerostlo únosnou mez. V porovnání s některými oblastmi republiky nejsme na tom zdaleka tak špatně,“ řekl Jůza.

Společnost Městské lesy Hradec Králové obhospodařuje i 40 hektarů rybníků v majetku města ve čtyřech rybničních soustavách s rybí osádkou čítající zhruba 15 tun. Městské rybníky mají podle vedení společnosti tu výhodu, že jsou blízko vodních zdrojů. „Rybníky zachycují první vodu tekoucí z lesa. Vodu v rybnících se snažíme okysličovat, zatím nám ryby nehynou. Samozřejmě, že se toho obáváme, děláme vše, aby k tomu nedošlo,“ řekl Jůza.

Městské lesy mají rozlohu 3700 hektarů a těsně navazují na jihovýchodní část města. Slouží především jako zázemí pro rekreaci obyvatel Hradce Králové. Ročně je navštíví skoro milion lidí. Využívat mohou například asfaltový okruh pro in-line bruslaře a cyklisty, pohádkové stezky či rytířské hradiště.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky lesy, kůrovec, těžba, hospodaření, Hradec Králové, les, kůrovci, Městský les, Městské lesy Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckých lesích kvůli suchu stoupla nahodilá těžba dřeva  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.