Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V pevnosti Josefov by mohlo být sanatorium pro vojáky a policisty

Rozsáhlý objekt bývalé vojenské nemocnice v pevnosti Josefov u Jaroměře na Náchodsku by se mohl v budoucnu změnit na sanatorium pro válečné veterány, bývalé vojáky, policisty, strážníky, záchranáře či zdravotní sestry. Město Jaroměř by tím podle starosty Jiřího Klepsy (Volba pro město) chtělo pro objekt postavený v 19. století nalézt nové využití. Pomoci by měl podle starosty i stát, protože třináctitisícové město samo na nákladnou přestavbu nemá peníze.

Chátrající objekt si při cestě do Královéhradeckého kraje prohlédl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „Slíbili jsme schůzku za účasti armády, policie, vězeňské služby a dalších. Určitě si (informace) o projektu vyslechneme a uvidíme, jakým způsobem a jestli by do toho stát šel, nebo nešel,“ řekl Babiš.

Dosavadní snahy města o využití nemocnice byly neúspěšné a žádný investor se ani nerýsuje. „Za 12 let, co objekt vlastní město, jsme měli asi pět subjektů, které se zajímaly nejen o nemocnici, ale i vedlejší čtvercová kasárna. Za všech záměrů sešlo,“ uvedl Klepsa.

„Domnívám se, že takové léčebné a pobytové sanatorium pro lidi vykonávající náročné profese policistů, záchranářů či vojáků v Česku chybí,“ sdělil uvedl Klepsa. Samo město s ročním rozpočtem do 250 milionů korun a s objemem možných investic 20 až 30 milionů korun si tak náročný projekt v hodnotě stovek milionů korun podle něj dovolit nemůže.

Klepsa uvedl, že město nyní chystá projekt rekonstrukce části pevnostních hradeb josefovské pevnosti. Naplánovaný je na roky 2019 až 2021. Jeho hodnota je asi 100 milionů korun, z nichž dotace fondů EU by mohla pokrýt přes 80 procent.

Vojenská nemocnice a lékárna v Josefově patřily v té době k největším zařízením v systému vojenského zdravotnického zabezpečení Rakouska - Uherska. Komplex, který byl postaven současně s vybudováním josefovské pevnosti na konci 18. století, tvoří dvoupodlažní budova o čtyřech traktech s desítkami místností, sálů a dalších prostor. Svého času se v nemocnici mohlo léčit až 1200 pacientů.

V roce 1968 obsadila areál sovětská armáda, která v objektech ošetřovala i vojáky zraněné ve válce v Afghánistánu. Po odchodu zahraničních vojáků získala nemocnici česká armáda, v roce 2006 získalo objekt město Jaroměř.

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky pevnost, Josefov, sanatorium, investice, Pevnost Josefov, nemocnice, Jaroměř, Volba pro město, Andrej Babiš, okres Náchod, projekt, ANO 2011, Vězeňská služba České republiky, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pevnosti Josefov by mohlo být sanatorium pro vojáky a policisty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.