Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Premiér Babiš v Hradci vyzval k větší aktivitě při digitalizaci státní správy

Digitalizace státní správy vázne a měla by být prioritou budoucích vlád. Při zahájení dnešní konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a vyzval k vyšší aktivitě v této oblasti.

"My jako vláda, i když v demisi, považujeme digitalizaci za jeden z našich hlavních cílů. Není to úkol jedné vlády. Bohužel jsme toho v minulosti moc neudělali. Paradoxně minulá vláda udělala dva digitální projekty, jeden se jmenuje EET a druhý e-recept, který dokončujeme. Zahájili jsme projekt Digitální Česko, na který se dívám jako na něco, co má občanům zlepšit život," řekl Babiš.

Podle premiéra vznikají pracovní skupiny, které by měly řešit hlavní cíle Informační koncepce ČR. Jde o dokument, který nastavuje pravidla v oblasti e-governmentu. Hlavními cíli jsou třeba online služby, důraz na digitálně přívětivou legislativu, celkové digitální prostředí nebo rozvoj státních zaměstnanců. "Sestavujeme pracovní skupiny, které budou mít jednotlivé části na starosti, budou za ně zodpovědné, tak aby se věci hýbaly," řekl premiér.

Jedním z pilířů digitalizace je i jednotný digitální trh. "Velká část legislativy a nařízení se stanovuje na půdě Evropské parlamentu a my k těmto problematikám musíme zaujmout stanovisko, být schopni ho formulovat, prosazovat a postoupit dál. Pokud se nezapojíme, nemůžeme si následně v průběhu realizace na nařízení stěžovat. Rád bych, abychom přicházeli s podněty, které budou formovat Evropu," řekl Babiš. 

Dvoudenní konference ISSS se účastní přes 2000 odborníků a je zaměřena na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti. K hlavním tématům patří i nové nařízení EU o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation - GDPR), které by mělo začít platit v květnu a vedle firem a organizací se dotkne i živnostníků. Na konferenci se bude jednat třeba i o koncepci chytrých měst, elektronické identitě a s ní spojené problematice elektronických občanských průkazů, o elektronizaci zdravotnictví, propagaci měst a obcí prostřednictvím internetu včetně kybernetické bezpečnosti. Konference kromě prezentací a přednášek nabízí i vyhlášení různých soutěží, dnes večer budou známi vítězové klání o nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatý erb.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Andrej Babiš, Vláda ČR, návštěva, Královéhradecký kraj, státní správa, Hradec Králové, vláda, konference, ANO 2011, Česko, Evropská unie, Evropský parlament, EET

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér Babiš v Hradci vyzval k větší aktivitě při digitalizaci státní správy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.