Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do volby místopředsedů ČSSD se přihlásilo 17 uchazečů

Na řadového místopředsedu sociální demokracie na sjezdu strany v Hradci Králové nominovali straníci 17 členů. Po odstoupení nejmladšího kandidáta Matěje Bendy budu delegáti vybírat ze 16 uchazečů. Patří mezi ně poslanci Jaroslav Foldyna, Roman Onderka, Antonín Staněk a Ondřej Veselý, pardubický hejtman Martin Netolický či europoslanci Pavel Poc a Olga Sehnalová. Z posledního vedení, které členové ČSSD vinili z neúspěchu v loňských volbách do Sněmovny, nekandiduje nikdo.

Sjezd ČSSD začal v Hradci v únoru, kdy se na volbu místopředsedů k novému šéfovi Janu Hamáčkovi a jeho zástupci Jiřímu Zimolovi nedostalo. Počet uchazečů je nakonec nižší než v únoru, kdy se počet avizovaných kandidátů pohyboval kolem třicítky. Hamáček dnes řekl, že konkrétní lidi nepodpoří, přál by si ale v nejužším týmu úspěšné krajské a regionální politiky.

Jeden z favoritů volby Netolický uvedl, že se ČSSD musí přestat bát šéfa ANO Andreje Babiše. Dobrý politik podle něj může být dobrý v byznysu, ale neplatí to naopak. „Musíme hájit náš program, i když nám ho ANO zčásti ukradlo. Ale naše myšlenky a tradice jsou silnější než Babiš,“ voliči ČSSD podle něj v Česku pořád jsou, jen se přestěhovali k Babišovi a žádají, aby se socialisté vrátili ke svému programu.

Onderka uvedl, že po pátečním předsednictvu, kde ČSSD jednomyslně odsouhlasila konec vládních jednání s ANO, se cítil konečně hrdě a sebevědomě. ČSSD podle něj musí říkat, co chce dělat a jak to dělat. Kritizoval dřívější apely na jednotnost strany, voliče naopak může přilákat to, když strana všechny názory spojí v to nejlepší.

Foldyna ve svém proslovu řekl, že ČSSD zapomněla, kdo je voličem strany. Tím, že je nálepkovala jako xenofoby či fašisty, je odháněla. „Je to chlap, co maká u soustruhu, žena, co se stará o dvě děti a je prodavačka v supermarketu, oni naši politiku často viděli jako velkou křivdu,“ řekl. Nezajímají je gender a multikulturalita, připomněl některá témata minulé vlády vedené ČSSD.

Krajská radní z Vysočiny Jana Fialová řekla, že z komunální a regionální úrovně má zkušenosti se všemi patry politiky. „Chtěla bych nabídnout politiku s lidskou tváří, nabízím komunikativnost, zkušenosti,“ uvedla. Pražský kandidát Radim Hejduk volal po co nejpestřejším vedení, bývalý poslanec Petr Kořenek kritizoval, že strana nedokázala v minulém volebním období řádně prezentovat své výsledky a příliš se zabývala sama sebou. Primátor Olomouce Staněk má za to, že ČSSD se začala po volební prohře vzpamatovávat. Už po únorové části sjezdu podle něj nové vedení nastoupilo novou cestu, což je vidět i slyšet mezi veřejností.

Veselý Hamáčkovi i Zimolovi v kandidátské řeči poděkoval za vedení vyjednávání o vládě s hnutím ANO a to, že ČSSD spolupráci s ním nakonec odmítla. Potleskem delegáti ocenili jeho nápad, aby strana vyzvala Babiše k odchodu. „Děkuji za těch sedm týdnů a za ten závěrečný majstrštyk,“ přidala se stejným názorem starostka České Lípy kandidující na místopředsedkyni Romana Žatecká.

Kandidát z Moravskoslezského kraje Matěj Benda v závěru proslovu od kandidatury ustoupil a podpořil šéfku ostravské ČSSD Janu Vajdíkovou. Všichni kandidáti dostali na projev k 550 delegátům pětiminutový prostor.

Jediným členem minulého vedení, který přečkal volební neúspěch mezi lídry strany, je Jan Hamáček, kterého sjezd zvolil v únoru předsedou. V posledním vedení byl řadovým místopředsedou. Na místa ve vedení v únoru rezignovali bývalá ministryně práce Michaela Marksová a poslanci Lubomír Zaorálek, Jan Birke a Petr Dolínek.

Autoři | Foto ČSSD

Štítky sjezd, ČSSD, Hradec Králové, místopředseda, volby, Jaroslav Foldyna, Antonín Staněk, Martin Netolický, Roman Onderka, Andrej Babiš, ANO 2011, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do volby místopředsedů ČSSD se přihlásilo 17 uchazečů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.