Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Horská služba v Krkonoších zasahovala u několika úrazů turistů

Horská služba v Krkonoších v okolí Pece pod Sněžkou v neděli vyrazila ke třem záchranným akcím. Události souvisely se zledovatělým terénem. Záchranáři pomohli mimo jiné zraněnému muži na Sněžce, kde foukal silný vítr, a podchlazenému čtyřletému chlapci.

První tísňové volání bylo z turistické cesty mezi Růžohorkami a Pecí pod Sněžkou. „Šlo o turistku s poraněním dolní končetiny. Místo nehody bylo i pro naši techniku kvůli souvislému pokrytí cesty ledem nedostupné. Ke slovu tedy přišla stoupací železa," popsal první akci Tomáš Novák z krkonošské horské služby. Záchranáři s vybavením pro pohyb nepřístupným terénem vystoupali cestu dlouhou 1200 metrů s převýšením 250 metrů.

Cestou skupina narazila ještě na podchlazeného a vyčerpaného čtyřletého chlapce v doprovodu své matky. Jeden záchranář mu proto poskytl svoje oblečení. Chlapce pak naložili do saní a stoupali dále k turistce. „Po ošetření poraněné turistky byli oba dva umístěni do speciálních saní a bezpečně, s použitím horolezeckých maček a nesmeků, transportováni na stanici do Pece pod Sněžkou," uvedl Novák. Horská služba ještě během transportu vyslala na tuto ledovou cestu jednoho ze záchranářů, aby ošetřil další turistku, která si na ledu způsobila poranění hlavy.

Další záchranná akce byla v Modrém dole. Tam se zřítily z turistické cesty mezi Studniční a Luční horou dvě ženy. „Byly bez zranění, ale nacházely se na ledové ploše, odkud nebylo možné se bezpečně dostat. I na tuto akci vyrazila další skupina záchranářů z Pece s horolezeckým vybavením. Ještě před naším příjezdem na místo ženám poskytl pomoc personál z Luční boudy," řekl Novák.

Třetí záchranná akce se týkala muže, který si na Sněžce poranil horní končetinu a zůstal tak spolu s dcerami odkázán na pomoc. „Jedna dvojice záchranářů vyrazila na vrchol na horolezeckých mačkách od Slezské boudy a druhá od Růžové hory. Na Sněžku z důvodu silného větru, který dosahoval až 100 kilometrů v hodině a nejezdila lanová dráha, musel pěšky," sdělil Novák. Horská služba skupinu přepravila ke stanici lanovky na Růžové hoře a kabinová lanovka je přepravila do Pece. Tam byli všichni zranění ze všech zásahů předáni k převozu do nemocnice.

V Krkonoších platí od neděle výstraha před zledovatělým terénem. Horská služba varuje zejména před pohybem po lesních cestách, kam se přes den nedostane Slunce. Například jde o zeleně značenou turistickou cestu z Růžohorek do Pece pod Sněžkou. Cesta je tam podle záchranářů v celé své délce zledovatělá a v běžném turistickém obutí neschůdná.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, úrazy, horská služba, počasí, Pec pod Sněžkou, Tomáš Novák, Sněžka, terén, turistická stezka, Růžová hora, Luční bouda, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba v Krkonoších zasahovala u několika úrazů turistů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.