Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Přesolené vegety aneb čím si doopravdy dochucujeme jídlo

 
pondělí, 20. srpna 2018, 09:50

Zeleninové kořenicí směsi jsou běžnou součástí mnoha jídel. Profesionální kuchaři se použití umělých dochucovadel většinou brání, ale laici k nim bývají shovívaví. Vědí však, co všechno si se žlutým práškem přisypou do hrnce? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 18 univerzálních ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 procent soli, ale jen 20 procent zeleniny.

Podle návodů na obalech dokáže žlutá sypká směs dodat správnou chuť polévkám, masu i omáčkám. „V českých obchodech jsme nakoupili 15 výrobků známých i privátních značek. Do porovnání jsme zařadili také tři směsi určené pro zahraniční trhy – dvě z Německa a jednu z Polska,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Kvalitu „veget“ posuzoval dTest podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria dTestu patřil obsah soli, zeleniny a různých přídatných látek. Srovnání ukázalo, že obsah 16 zeleninových kořenicích směsí tvoří z více než poloviny sůl. Sůl je totiž v porovnání se sušenou zeleninou výrazně levnější surovina a jejím vyšším podílem si mohou výrobci zlevňovat produkci. Nejvíc soli obsahují přípravky Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí (68 %), Albert/ah Basic Food Flavour Improver (69 %) a z Polska dovezený výrobek Culineo Doprawka, u nějž sůl tvořila 69 % celého obsahu sáčku.

Češi mají mezi evropskými státy druhou nejvyšší denní spotřebu soli, a to 13,8 g na hlavu. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by přitom denní příjem soli neměl překročit 5 g. „Slaná chuť postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami. Pokud je zároveň malý příjem draslíku, může dojít i k nerovnováze koncentrací draslíku a sodíku,“ vysvětluje nutriční terapeutka Hana Střítecká. 


Nejčastěji směsi obsahují mrkev, celer, pastinák, petržel a cibuli. Velké rozdíly mezi „vegetami“ byly v množství použité zeleniny. Nejvyšší hodnotou se pochlubila Terezia Company Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs s 57 % zeleniny a bylin. Protipólem byl kořenicí přípravek Knorr Aromat s 3,4 % sušené cibule a česneku.

Výrobci přidávají do směsí i všemožné „zlepšující“ přísady. Na obalu najdeme přídavek cukrů, tuku, látek zvýrazňujících chuť a vůni, extraktu z kvasnic, barviv, aromat a zahušťujících přísad – škrobu či krupice. „Nejdříve jsme spočítali, kolik prostoru pro zlepšující látky ve výrobcích zbylo. Nejlépe z tohoto pohledu vyšla Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs, kde po součtu soli a sušené zeleniny připadalo na ostatní přísady jen 3,5 %. Naopak nejvíce prostoru ponechalo zlepšovadlům ochucovadlo Knorr Aromat, a to 39 %,“ komentuje Hana Hoffmannová.

Na srovnávaných výrobcích se spotřebitel setká s ingrediencemi zvýrazňujícími chuť a vůni, typicky éčkem glutamanem sodným, nebo s extraktem z droždí a bílkovinnými hydrolyzáty. Úplně bez zvýrazňovačů chuti – čistého glutamanu i kvasnicového extraktu – se obešly pouze dvě ochucovadla: Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs a Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí. Srovnání zeleninových ochucujících směsí najdete na webu www.dtest.cz.

Kompletní výsledky přineslo srpnové vydání časopisu dTest.

Tipy dTestu

Kořenicí směs ze soli a sušené zeleniny si můžete snadno vyrobit doma sami. Stačí jen natenko nakrájet či nastrouhat mrkev, celer nebo petržel a usušit v sušičce nebo troubě. Ten, kdo nemá čas na domácí přípravu, se může vydat na nákup do Německa. Na německém trhu lze koupit kořenicí směsi typu veget, které obsahují 100 % zeleniny bez přídavku čehokoliv jiného. 

Tisková zpráva
 


 

Kam dál?

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená i když nikam nejedete

neděle, 19. srpna 2018, 13:00

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá...

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

úterý, 24. července 2018, 11:58

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak poznala...

Muzejní pedagog připraví žákům program na míru

pondělí, 26. března 2018, 11:30

Tým pracovníků Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou posílil muzejní pedagog, který pomůže organizaci ještě více...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Na třídě Svobody a dalších místech v Olomouci se objevily obrysy postav. Symbolizují počet usmrcených chodců

Na chodníku u křižovatky třída Svobody a ulice Aksamitova a třech dalších místech v Olomouci se dnes ráno objevily obrysy postav a speciální pomníček, doplněný hashtagem #113. Ten symbolizuje počet usmrcených chodců při dopravních nehodách v ČR za loňský rok.

Věrnostní program Mastercardu přináší členům unikátní privátní koncert legend Stereo MC‘s

Společnost Mastercard v rámci věrnostního programu Priceless Specials pořádá soutěž o 250 vstupenek na privátní koncert Stereo MC‘s. Šance získat lístky na tuto britskou taneční a hiphopovou legendu budou mít uživatelé karet Mastercard a Maestro registrovaní v programu, kteří odkliknutím speciálního odkazu potvrdí svoji účast v soutěži a provedou alespoň jeden nákup u kteréhokoliv partnerského obchodníka Priceless Specials. Soutěž o vstupenky na Stereo MC´s se koná v období od 20. srpna do 25. září.

Média spekulují o Zaorálkovi jako ministru kultury

Novým ministrem kultury by se podle serverů Seznam Zprávy a Novinky.cz mohl stát někdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nynější předseda sněmovního zahraničního výboru na dotaz, zda by do vlády vstoupil, neodpověděl. Zaorálka vnímá jako dobrého kandidáta poslanec ČSSD Jan Birke, který řekl, že sám nabídku na tuto pozici nedostal.