Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za tři čtvrtletí se nakazilo HIV 162 lidí, o 32 méně než loni

Do konce září se virem HIV v Česku nakazilo 162 lidí. Je to o 32 méně než loni, za celý loňský rok jich bylo 254. Vyplývá to ze statistik spolku Red Ribbon, který se věnuje poradenství, prevenci a boji proti AIDS. Ke konci září žilo v Česku 3322 HIV pozitivních osob, mezi nimi 463 žen. U 622 propuklo onemocnění AIDS, kterému ve stejném období podlehlo 296 lidí.

„Zatím stav letošního roku v počtu nových případů vypadá velice příznivě, vše nasvědčuje, že se rok 2018 nestane dalším černým rokem v historii monitorování problematiky AIDS v ČR a že po dlouhé době zaznamenáme snížení nových diagnostikovaných případů HIV infekce,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Red Ribbon Miroslav Hlavatý.

Počty nových případů bez ohledu na krátkodobé výkyvy rostou od roku 2002. Odborníci poukazují na to, že mnozí lidé přicházejí na testování pozdě. Dorazí až s prvními příznaky, či dokonce s rozvinutou chorobou AIDS. Včasným odhalením nemoci a léčbou se podle odborníků dá předejít rozvinutí viru HIV v nemoc AIDS.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají. 

Autoři | Foto Jan Losenický

Štítky ČR, zdraví, HIV, 3.čtvrtletí, AIDS, Česko, nemoc

Za tři čtvrtletí se nakazilo HIV 162 lidí, o 32 méně než loni  |  Život a styl  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.