Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrad Vízmburk čeká rekonstrukce za 17 milionů korun

Zřícenina hradu Vízmburk v lesích u Havlovic na Trutnovsku se dočká zastřešení obvodových zdí a objektů, opravy sklepů a zpřístupnění hradní věže. Občanské sdružení Vízmburk v říjnu vypíše soutěž na firmu, která by měla začít se stavebními pracemi na jaře příštího roku. Otevření opravené památky plánuje sdružení na květen 2021. Řekl to místopředseda sdružení Jaroslav Balcar. Celkový rozpočet oprav je 17 milionů korun.

Sdružení získalo dotaci 15,5 milionu z přeshraničního česko-polského programu. Zbytek peněz chce spolek získat z ministerstva kultury, od Královéhradeckého kraje, od obce nebo z veřejné sbírky.

Stavbaři postaví nad obvodovou zdí a nad místnostmi a objekty při obvodu hradu pultovou střechu na ocelových podpěrách. Od roku 2013 je takto zabezpečeno pouze západní křídlo, ostatní části chrání provizorní nevyhovující zastřešení. Šířka střechy bude od deseti do 14 metrů. "Jedna čtvrtina je hotová a ze tří čtvrtin se zastřešení bude dodělávat. Hrad bude kromě nádvoří celý zastřešený. Většina finančních prostředků půjde právě na toto zastřešení," řekl Jaroslav Balcar.

V plánu je také oprava obvodových zdí, které hrozí zřícením, počítá se i s dozdívkami. "Bude zpřístupněna také hradní věž. Vznikne tak vyhlídka na nádvoří a z druhé strany na předhradí," řekl Balcar.

Hrad se pyšní dávnou historií 

Součástí projektu je i zpřístupnění tří navzájem propojených sklepů, kde se počítá s expozicemi o historii hradu. "Po jejich opravě budou přístupné všechny čtyři sklepy, jeden je již přístupný," upřesňuje Balcar.

Pozůstatky hradu ze 13. století objevil v roce 1972 pod vrstvou hlíny archeolog Antonín Hejna. O existenci hradu se vědělo už před tím, ale nikdo neměl tušení, jak byl rozsáhlý. To ukázal až následný archeologický výzkum. Dobový tisk hrad nazýval podkrkonošskými Pompejemi, protože pod nánosy hlíny se dochovaly zdi místy až do výšky osmi metrů. Poté byl hrad oplocen a lidé procházeli památkou pouze na vlastní nebezpečí. Sdružení pro Vízmburk, které se o zříceninu stará a pořádá v areálu různé akce, vzniklo v roce 2002. Od roku 2014 je návštěvníkům přístupné nádvoří.

Autoři | Foto region-krkonose.cz

Štítky ČR, památky, stavby, Vízmburk, FOTO, hrad, oprava, Jaroslav Balcar, sklep, okres Trutnov, Havlovice, Královéhradecký kraj, Antonín Hejna, Pompeje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Vízmburk čeká rekonstrukce za 17 milionů korun  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.