Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyhořelý zámek na Trutnovsku stále čeká na opravu, už přes rok

Barokní zámek v Horním Maršově na Trutnovsku, který před rokem vyhořel, se oprav zřejmě nedočká ani v příštích měsících. Od loňského podzimu je provizorně zajištěný proti dešti a sněhu. Zakonzervování by při pravidelné údržbě mělo vydržet dva až pět let, řekl starosta Horního Maršova Pavel Mrázek.

Současný stav se podle něj pravděpodobně nezmění do ukončení vyšetřování žhářského útoku. Mezi obviněnými je totiž i muž, který loni zámek koupil od společnosti Sagna ruského podnikatele Sergeje Majzuse a který je ve vazbě. Památkově chráněný zámek požár zničil 19. srpna 2018.

"Zámek je zajištěn proti dešti, zatékání, čeká se na výsledky vyšetřování. Je tady správce, který zajištění zámku kontroluje. Pro obec je to stále nemovitost číslo jedna, není nám lhostejné, co s tím bude," řekl Mrázek. Odmítl spekulace, že by se obec chystala zámek odkoupit. "Odkoupení zámku nepřichází v úvahu, a to ze dvou důvodů. Zaprvé, vlastník to nechce prodat a zadruhé si nemůžeme dovolit komerční cenu. Zkrátka, tato otázka není na stole," řekl Mrázek.

Požár způsobili žháři

Obec je s jednatelkami společnosti Zámek Horní Maršov, které zámek patří, v kontaktu. "Jde ale spíše jen o provozní záležitosti," řekl starosta.

Oheň zničil na zámku všechny střechy, dvě věže a půdní vestavbu. Vyšetřovatelé tam našli několik ohnisek požáru a expertizy potvrdily stopy po vysoce hořlavých látkách. Technickou závadu, nedbalost i pojistný podvod policie vyloučila. Škoda byla odhadnuta na zhruba pět milionů korun.

Škoda byla vyčíslena na pět miliónů

Kriminalisté obvinili ze žhářského útoku šest lidí, které označuje jako organizovanou skupinu. Podle nich stojí nejen za zapálením zámku v Horním Maršově, ale také za požárem v autobazaru v Humpolci. "Kriminalisté dosud vyšetřování neukončili. Vyšetřovatel je v obvinění viní z toho, že zapálili oba objekty," řekla dnes mluvčí krajské policie z Kraje Vysočina Dana Čírtková.

Podle památkářů je objekt významným příkladem venkovského pozdně barokního zámku, který byl postupně modernizován. Od roku 1994 se zámek nevyužíval.

Autoři

Štítky ČR, požár, kriminalita, památky, Horní Maršov, FOTO, zámek, okres Trutnov, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhořelý zámek na Trutnovsku stále čeká na opravu, už přes rok  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.