Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Horolezec v Krkonoších spadl z desetimetrové výšky a vážně se zranil. Letěl pro něj vrtulník

Záchranáři společně s horskou službou zasahovali ve středu v podvečer v Hnědých Skalách v Krkonoších. Z desetimetrové výšky se tam zřítil horolezec. Do těžce přístupného terénu pro muže letěl vrtulník, který ho transportoval do hradecké nemocnice.

Horská služba k horolzeci vyrazila v 19 hodin. „K nehodě došlo v celkem špatně přístupném terénu, kam nelze dojet naší terénní technikou. Naštěstí jsme právě v období, kdy slunce zapadá pozdě, takže nám nehrozil zásah v nočních podmínkách,“ řekl Jiří Brožek z Horské služby Krkonoše.

Tržné rány a nejspíš i vnitřní zranění

Záchranáři na místě zjistili, že horolezec utrpěl mnoho tržných ran a pravděpodobně i vnitřní zranění. „Ihned jsme jeho stav konzultovali s dispečinkem linky 155 Hradeckého kraje. Ti k nám poslali další zdravotníky a vzhledem tomu, že se jednalo o pád z větší výšky i vrtulník Letecké záchranné služby. Spolu se zdravotníky jsme pak horolezce ošetřili a zafixovali do vakuové matrace,“ uvedl člen horské služby.



Horolezce pak společně šetrně přenesli asi 200 metrů na otevřené suťové pole. „V místě i blízkém okolí není kde přistát. Posádka vrtulníku proto nabrala pacienta do podvěsu a odlétla na vzdálenější parkoviště. Tam letečtí záchranáři zraněného přeložili do vrtulníku a transportovali k dalšímu ošetření do nemocnice v Hradci,“ doplnil Brožek.

Horská služba horolezce varuje, aby pečlivě dodržovali všechny zásady bezpečného lezení. „V Krkonoších jsou místa skalních výstupů někde dost odlehlá a hrozí nebezpečí, že naše záchrana může přijít pozdě,“ varoval Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Autoři | Foto Horská služba Krkonoše

Štítky Krkonoše, horská služba, horolezec, záchranáři, zranění, Jiří Brožek, Královéhradecký kraj

FOTO: Horolezec v Krkonoších spadl z desetimetrové výšky a vážně se zranil. Letěl pro něj vrtulník  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.