Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Do Borovnice se vrátí větrný mlýn, kdysi jich tam bylo pět

Kdysi stávalo v obci Borovnice na Trutnovsku hned pět větráků, neboli větrných mlýnů. Tento konkrétní tam stál dokonce úctyhodných 120 let, jenže víc než kamenná podezdívka z něj nezbylo. Teď by se sem měl ale vrátit.

Dnes byste v Borovnici hledali nějaký mlýn jen marně. A přesto je jasné, že na vrcholu Třešňovky se něco děje. Staví se tu základy nového mlýnu, tedy jeho repliky. 

A kdo za celou stavbou stojí? O vybudování repliky větráku bojoval místní spolek Větrák Borovnice už více než deset let. Proces ale zpomalily jak jinak než finance. Jejich nedostatek poslal celý projekt k ledu. Díky nápadu zapojit do celé stavby učně se ale náklady výrazně snížily a stavba mohla začít.

Nově by měl být mlýn nejen turistickým lákadlem ale i rozhlednou, která nabídne výhledy do dalekého okolí. A jakto, že se poslední mlýn vlastně nedochoval? Paradoxně za to mohlo rozhodnutí památkářů, kteří rozhodli o tom, že celý mlýn se rozebere a převeze ke konzervaci do Hostinného. Na rozebrání v roce 1968 sice došlo, větrný mlýn už ale znovu postaven nebyl.

O výstavbu samotnou se postarají hlavně učni, mladí tesaři a truhláři. Obec navíc opět zprovoznila veřejnou sbírku, která v minulosti přinesla alespoň nějaké "drobné" Začít by se mělo na podzim. Zajímá vás historie vetráku v Borovnici? Pak zavítejte na stránku spolku Větrák Borovnice www.vetrak.borovnice.cz.

Autoři | Foto vetrak.borovnice.cz

Štítky Borovnice, mlýn, větrný mlýn, větrák, okres Trutnov

FOTO: Do Borovnice se vrátí větrný mlýn, kdysi jich tam bylo pět  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.