Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Dvorská ZOO stěhovala hrochy jeřábem. V letním výběhu už je celá hroší rodinka

Víte jak se stěhují hroši do letního výběhu? Je potřeba jeřáb a traktor s valníkem. V neděli se ale vše povedlo a celá čtyřčlenná roidnka včetně mláděte už si užívá letní výběh dvorské zoologické zahrady.

V pondělí 27. května ošetřovatelé přestěhovali dvojici Hulu a Mika, v neděli je pak následovala matka s mládětem. Oba přesuny, během kterých musela nastoupit těžká technika včetně jeřábu, trvaly okolo dvou hodin. „Stěhování skupiny bylo rozděleno na dvě části záměrně, aby si zvířata na změnu prostředí zvykala zvlášť,” řekla mluvčí ZOO Andrea Jiroušová.

Mláděti se stěhovat nechtělo

Hroší mládě je v letním výběhu vůbe poprvé. Původně mělo být přestěhováno jako první, jenže si postavilo hlavu. „Nepodařilo se nám ho v ten den nalákat do bedny. Proto jsme v pondělí odpoledne přestěhovali místo nich Hulu a Mika,“ vysvětlil zoolog Jiří Hrubý a dodal, že Hula s Mikem na přesun zareagovali velmi dobře a ještě ten den se pářili.

Rok 2019 přitom začal smutně. Na konci roku 2018 se narodilo sedmileté samici Hule první mládě, šest týdnů po porodu ale uhynulo. „Vše se zpočátku zdálo být v pořádku, ke konci ledna však mládě náhle přestalo od matky sát mléko,” popsal smutnou událost zoolog.

Po smutku radost

Jenže už v polovině února se v zahradě slavilo, druhé samici Moně se také narodilo mládě. Vážilo osmdesát kilo. „Obě samice jsou prvorodičky a úspěšný odchov prvních mláďat je spíše vzácný. Přesto doufáme, že Monino mládě má nejkritičtější období už za sebou a bude jenom prospívat,“ dodal Hrubý.

Celou hroší skupinu můžete nyní sledovat každý den ve výběhu v pěším safari.

Autoři | Foto ZOO Dvůr Králové

Štítky ZOO Dvůr Králové, hroši, stěhování, výběh, hroch, zoologická zahrada, jeřáb, Hulu

FOTO: Dvorská ZOO stěhovala hrochy jeřábem. V letním výběhu už je celá hroší rodinka  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.