Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Trutnov bude mít na začátku roku opět rozpočtové provizorium

Druhé největší město hradeckého kraje Trutnov bude na začátku příštího roku opět hospodařit podle rozpočtového provizoria. Rozpočet roku 2019 město hodlá schválit na prvním jednání zastupitelstva v příštím roce.

 Rozpočtové provizorium na příští rok počítá s příjmy 590 milionů korun a s výdaji 844 milionů korun. Investice by měly být na úrovni čtvrt miliardy korun. Deficit 254 milionů korun by měl být vyrovnán z již dříve přijatého úvěru v celkové výši 350 milionů korun.

Jedenatřicetitisícové město používá rozpočtové provizorium již mnoho let. Podle starosty Ivana Adamce (ODS) to je osvědčený a zodpovědný postup. „Definitivní rozpočet města není stavěný na odhadech, ale na reálných číslech. Je sestavený již se znalostí výsledku hospodaření uplynulého roku," řekl starosta. Definitivní rozpočet zastupitelé v minulých letech schvalovali obvykle na přelomu února a března.

Provizorní rozpočet obsahuje především výdaje na základní provoz města a subjektů, které jsou na rozpočet navázány. Jsou v něm zahrnuté i již zahájené investice a smluvně zabezpečené investice. Současnou hlavní investicí města je loni zahájená stavba střediska volného času pro děti a mládež v lokalitě Na Nivách zhruba za 200 milionů korun. Stavba by měla být hotová příští rok na jaře a město na ni má v rozpočtovém provizoriu vyčleněno 130 milionů korun.

Rozpočtové provizorium u investic dále počítá například se výdajem 33 milionů korun na stavbu hasičské zbrojnice, s 13 miliony korun na stavbu parkovací věže pro jízdní kola nebo se sedmi miliony korun na stavbu cyklostezky do čtvrti Horní Staré Město. Podstatnou část nákladů na tyto stavby městu uhradí dotace z fondů EU, ze státního rozpočtu či od kraje.

Trutnov hospodaří po stotisícovém Hradci Králové s druhým největším rozpočtem mezi okresními městy hradeckého kraje. Připravovaný rozpočet Hradce Králové počítá s pro rok 2019 s příjmy 2,075 miliardy korun a výdaji 2,095 miliardy korun.

Autoři | Foto Koroner – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2665606

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Trutnov, 2019, Královéhradecký kraj, investice, Ivan Adamec, ODS, Evropská unie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov bude mít na začátku roku opět rozpočtové provizorium  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.