Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek v Horním Maršově zřejmě zapálila skupina žhářů

Požár památkově chráněného zámku v Horním Maršově na Trutnovsku byl založen úmyslně, pojistný podvod policie vyloučila. Kriminalisté jsou na stopě pravděpodobných žhářů. Vyplynulo to z dnešního sdělení krajského policejního ředitelství v Hradci Králové. Policie srpnový požár vyšetřuje pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, ale nevylučuje změnu právní kvalifikace. Nikoho zatím nezadržela ani neobvinila. Škoda na zámku se odhaduje na víc než pět milionů korun, ohrožen byl majetek přes deset milionů korun.

„Požár zámku má společné znaky jako úmyslně založený požár několika vozidel v bazaru, kterému se věnují kriminalisté z Pelhřimova. V tomto případě vznikla škoda téměř jeden milion korun, ale zároveň došlo k ohrožení majetku ve výši téměř deseti milionů korun, tedy podobně jako v Horním Maršově," řekl mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

V důsledku tohoto zjištění má policie popis pravděpodobných pachatelů a existuje podezření, že mohlo jít o organizovanou skupinu.

„Vyhodnocujeme informace o zjištěném pohybu vozidel značky Škoda v blízkosti míst požárů, která měla vždy odjíždět směrem na Prahu. Právě v Praze byla odcizena registrační značka, která byla na jednom z aut. Shoda popisu osádek těchto vozidel je dalším vodítkem pro policisty," uvedl Čížkovský. Trutnovští kriminalisté, kteří na vyšetřování požáru zámku v Horním Maršově od počátku pracují, proto začali úzce spolupracovat nejen s kolegy z Pelhřimova, ale i z Prahy a dalších útvarů.

V autobazaru v části Humpolce Rozkoš na Pelhřimovsku hořelo 26. listopadu 2017. „Požár vozidel kolegové šetří pro podezření z trestného činu obecného ohrožení a u požáru zámku nebyla právní kvalifikace doposud změněna. Pokud budou pachatelé dopadeni a potvrdí se informace o organizované skupině, hrozí jim až 15 let vězení," řekl Čížkovský.

V poničeném zámku vyšetřovatelé našli několik ohnisek požáru a expertizy potvrdily stopy po vysoce hořlavých látkách na místě činu. Technickou závadu, nedbalost i pojistný podvod policie vyloučila. „Požár vznikl na severovýchodní straně zámku, úmyslně byl založený v odlehlejší části, aby se na něj přišlo co nejpozději a vznikla značná škoda. Jeho intenzita byla veliká, rychle postupoval a šířil se po celém obvodu půdního prostoru bývalého zámku. Ve vnitřních prostorách pod ohniskem požáru byl cítit zápach hořlavých kapalin," uvedl v tiskové zprávě vyšetřovatel hasičů Libor Halouzka. Zásah 12 jednotek a desítek hasičů trval více než 12 hodin.

Zámek ruského majitele Sergeje Majzuse je po srpnovém ohni bez střechy. Na zazimování poničené budovy spolupracují majitel, památkáři a pražská společnost Nové Zálesí, která usiluje o koupi objektu. Do konce listopadu by měl být objekt zajištěn proti dalším škodám.

Přes rozsáhlé poškození zámek zůstává památkově chráněný. Podle památkářů jde o významný příklad venkovského pozdně barokního zámku, který byl postupně modernizován. Požár zničil všechny střechy, dvě věže, půdní vestavbu. Oheň se podepsal i na části stropů v druhém nadzemním podlaží všech křídel zámku. Zámek byl podle inzerátu na internetu nabízen k prodeji za 14,5 milionu korun. Zástupce společnosti Nové Zálesí současnou cenu nesdělil. Od roku 1994 se zámek nevyužíval.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, kriminalita, památky, Horní Maršov, zámek, policie, Hradec Králové, okres Trutnov, Praha, Pelhřimov, Nové Zálesí a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Horním Maršově zřejmě zapálila skupina žhářů  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.