Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Expozice textilního tisku ve Dvoře Králové otevře možná už za rok

Přípravné práce pro vytvoření expozice textilního tisku v bývalé textilní škole ve Dvoře Králové jdou do finále. Dvorské zastupitelstvo schválilo memorandum o spolupráci na projektu mezi městem, městským muzeem, Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze (UPM), Národním technickým muzeem Praha a dvorskou Střední školou informatiky a služeb.

Podle mluvčí radnice Miroslavy Kameníkové v současné době strany ladí termín společného podpisu memoranda. „Nejlépe, kdyby to bylo v prostorách, kde expozice textilního tisku vznikne. Termín ještě stanoven nebyl. Rádi bychom, kdyby se podpis memoranda uskutečnil ještě v září,“ řekla Kameníková.

Rozpočet je okolo 5,5 milionu korun, stavební část zaplatí hradecký kraj, expoziční část a výdaje na stěhování sbírek uhradí město ze svého rozpočtu. „Pokud se vše povede podle plánu, měla by být expozice otevřena v létě 2019 a městské muzeum ji bude provozovat jako stálou Expozici textilního tisku, která bude navazovat na další stálou expozici Historie města Dvůr Králové nad Labem a textilního průmyslu na Královédvorsku,“ uvedla v tiskové zprávě místostarostka Alexandra Jiřičková.

Expozice vznikne v bývalé textilní škole, nyní Střední škole informatiky a služeb, na nábřeží Jiřího Wolkera. „Prostory jsou vhodné pro instalaci strojů, nevyžadují větší stavební úpravy, jsou přístupné přímo z ulice a objekt je poblíž hlavního tahu na zoo,“ uvedla Jiřičková.

Do školy se přesune část exponátů z České Skalice, kde loni ukončilo provoz muzeum textilu, které provozovalo UPM. Část sbírek je nyní v centrálním depozitáři UPM v Praze. Expozice ručního a strojního tisku ale zůstala zapůjčena v českoskalickém Muzeu Boženy Němcové, kde bude k vidění minimálně do konce letošního roku.

Dosavadní Muzeum textilu v České Skalici na Náchodsku bylo jediné české muzeum zaměřené na historii textilní tvorby. Původní sbírky představují jedinečný soubor dokladů vývoje textilnictví, zvláště textilního tisku, v ČR i v zahraničí.

Historie sbírky textilního muzea sahá do roku 1936, kdy se ve Dvoře Králové uskutečnila textilní výstava, v letech 1949-1953 byla expozice majetkem města Dvůr Králové nad Labem, následně ji do roku 1962 spravovalo UPM a v letech 1963-2007 královédvorský textilní podnik Tiba a poté znovu UPM. Od roku 1990 byly sbírky přístupné v České Skalici.

Autoři | Foto Karelj – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11031397

Štítky expozice, Dvůr Králové, výstava, škola, Dvůr Králové nad Labem, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, muzeum, Praha, Národní technické muzeum v Praze, Střední škola informatiky a služeb, Jiří Wolker, Česká Skalice, Královéhradecký kraj, Muzeum Boženy Němcové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expozice textilního tisku ve Dvoře Králové otevře možná už za rok  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.