Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Malé Úpě byla otevřena Disidentská stezka

V Malé Úpě na Trutnovsku byla otevřena Disidentská stezka, která je věnována setkávání disidentů z Česka a Polska v Krkonoších na zelené hranici v období normalizace. Zájemce provede po několika místech spojených s návštěvami odpůrců předlistopadového režimu v obci a jejím okolí. Téma svobody je podle radnice stále aktuální, i když nemusí vždy jít jen o politiku a věci veřejné, ale i o svobodu člověka jako jednotlivce a jeho odvahu svobodně žít.

Stezka začíná u infocentra a má šest zastavení. První je u bývalé celnice, další na Rennerových boudách, u kostela, na Sovím sedle, na Jelence a v chalupě U Dády. Domek Drahomíry "Dády" Fajtlové si disidenti oblíbili, protože nebyl tolik na očích. Koncem 70. let a v 80. letech chalupa zajišťovala zázemí chartistům včetně Václava Havla, kteří se na hřebenech Krkonoš setkávali s polskými kolegy. Byli mezi nimi třeba Adam Michnik, Jacek Kuroń, Václav Havel či Marta Kubišová.

Součástí naučné stezky jsou informační panely tvořené kolážemi, které zábavnou formou přibližují události minulé doby. Obec na projektu zhruba za 120 tisíc korun spolupracovala s organizací Paměť Krkonoš a s výtvarnou dílnou Bosorka.

Autoři | Foto malaupa.cz

Štítky stezka, disent, Malá Úpa, turismus, Krkonoše, Polsko, Česko, okres Trutnov, Václav Havel, Adam Michnik, Jacek Kuroń, Marta Kubišová, Soví sedlo, chalupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Malé Úpě byla otevřena Disidentská stezka  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.