Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozšíření rychnovské nemocnice za 400 milionů korun má roční zpoždění

Připravované rozšíření krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou za 400 milionů korun nabralo zhruba roční zpoždění. Projekt sice má od roku 2017 státní podporu v rámci budování průmyslové zóny Kvasiny - Solnice, ale ministerstvo zdravotnictví na investici dosud nevypsalo projektovou výzvu. Kraj tak zatím od státu žádné peníze na stavbu nemá. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Ministerstvo uvedlo, že na investici nemá ve svém rozpočtu peníze.

Nemocnice zajišťuje péči pro oblast nejméně s 80 tisíci obyvateli. Spadá do ní také zóna Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí.

O váznoucím projektu v minulých dnech Štěpán jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Domluvili jsme se na pokračování jednání za přítomnosti zástupců ministerstva zdravotnictví a ředitele nemocnice," uvedl hejtman. V rychnovské nemocnici kraj plánuje výstavbu pavilonu urgentního příjmu s odděleními ARO a JIP, která v rychnovské nemocnici chybějí. Počítá také s vybudováním parkoviště či heliportu. Od státu by na to měl dostat dotaci asi 300 milionů korun.

Bez vypsané projektové výzvy, do níž se kraj přihlásí, nemůže začít projektovat a stavět. „Rok stojíme na místě. V tuto chvíli jsme měli (v nemocnici) dělat venkovní úpravy parkoviště a řešit přeložky sítí," uvedl hejtman s tím, že kraj si své závazky týkající se projektu plní.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová na dotaz ČTK uvedla, že ministerstvo nemá prostředky k plnému finančnímu krytí akce. „Nepředpokládá se proto vypsání výzvy do doby, než bude zohledněno účelové navýšení finančních prostředků resortu zdravotnictví na tuto investiční akci ze strany ministerstva financí," uvedla. Pokud by ministerstvo peníze na rychnovskou nemocnici dalo, znamenalo by to podle ní zastavení zásadních investic do státních nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčí již žádalo po ministerstvu financí navýšení svého rozpočtu o 288 milionů na rychnovskou investici, ale neúspěšně. „Ministerstvem financí nebyly uplatněné nadpožadavky pro rok 2017, 2018 a ani pro rok 2019 zohledněny," uvedla mluvčí.

Rychnovská nemocnice organizačně spadá pod Oblastní nemocnici Náchod. Od začátku letošního roku má své vlastní vedení v čele s prokuristou Lubošem Mottlem.

Loni v září nemocnici hrozilo uzavření porodnice a dětského oddělení kvůli nedostatku lékařů. Kraji se na dětské oddělení nakonec na půl roku podařilo sehnat lékařku s potřebnou atestací na místo zástupkyně primáře. Ve funkci ji od dubna vystřídá bývalý primář nemocnice a dětský kardiolog Jan Ondruš. „Díky panu Ondrušovi získá nemocnice možnost obnovit dětskou kardiologickou poradnu," uvedl Mottl. Nemocnici podle hejtmana nyní chybí asi 12 zdravotních sester. Kraj se podle hejtmana snaží sestry najít na středních školách či na Ukrajině.

Státní podpora rozvoje zóny Kvasiny-Solnice, v níž působí rostoucí závod Škody Auto, se v červenci 2017 zvýšila ze tří na šest miliard korun a měla by vést ke zlepšení života obyvatel regionu. Největší část investic půjde do staveb a oprav silnic. Další peníze poslouží i na vybudování průmyslové zóny, stavbu nájemních bytů, posílení kapacit policie, na školství či na projekty Kvasiny a Solnice.

Autoři | Foto nemocnicenachod.cz

Štítky správa, nemocnice, Rychnov nad Kn+žnou, Královéhradecký kraj, zdravotnictví, investice, peníze, Jiří Štěpán, Kvasiny, Solnice, ČSSD, Rychnov nad Kněžnou, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozšíření rychnovské nemocnice za 400 milionů korun má roční zpoždění  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.