Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kandidáti ODS v Rychnově odmítli zrušení kvůli koalici s KSČM

Kandidáti ODS do komunálních voleb v Rychnově nad Kněžnou odmítli snahu vedení ODS zrušit rychnovskou místní organizaci kvůli jejímu vstupu do městské koalice s KSČM. V otevřeném dopise vyzvali vedení ODS "k okamžitému zastavení mediálních útoků na rychnovskou místní organizaci v čele s místostarostkou Janou Drejslovou". Spoluprací s KSČM podle kandidátů nebyly poškozeny demokratické principy v Rychnově nad Kněžnou.

Podle signatáře dopisu a radního za ODS Dionýze Zakála (nestr.) kandidáti chtěli svým stanoviskem vyjádřit podporu Drejslové, která je i předsedkyní místního sdružení ODS. „Považovali jsme to za slušné vůči ní i voličům,“ řekl Zakál. Dopis podepsalo 11 lidí z letošní kandidátky ODS v Rychnově. Deset z nich jsou nestraníci.

Místnímu sdružení ODS v Rychnově hrozí zrušení, protože stranické usnesení z roku 2006 spolupráci s komunisty zakazuje. Podle nedělního vyjádření předsedy ODS Petra Fialy mají Rychnovští mohou buď odejít z koalice, nebo bude strana postupovat podle stanov a zruší místní sdružení.

Signatáři dopisu připomněli, že ODS je ve vedení radnice s KSČM již osm let. „Bez účasti KSČM by ODS byla až dosud v opozici a nemohla by naplňovat svůj program. Jsme přesvědčeni, že na komunální úrovni je spolupráce především o slušnosti a jednotlivých lidech, nikoliv jen o stranické ideologii,“ uvedli signatáři v čele se Zakálem a zastupiteli Jiřím Homolkou a Martinou Markovou.

Uvedli, že ODS spolupracuje v jiných městech s hnutím ANO, ačkoliv na vládní úrovni vedení ODS takovou koalici důrazně odmítá. „Pokud nás Vy chcete hodnotit, zameťte si nejprve před vlastním prahem,“ uvedli kandidáti. Spolupráce s KSČM v Rychnově byla podle nich konstruktivní a vedla k úspěšnému rozvoji města. Podle kandidátů se to projevilo i v letošním zdvojnásobení volebního zisku ODS na 20 procent.

Vytváření koalic v jednotlivých městech by měla ODS podle signatářů nechat na rozhodnutí místních organizací. „Místo Vašich plamenných vyjádření v celostátních médiích bychom očekávali naopak podporu jedné z nejúspěšnějších členek ODS v Královéhradeckém kraji a snahu o uklidnění situace. Děláte přesný opak a vytváříte bouři ve sklenici vody,“ uvedli.

V Rychnově nad Kněžnou vyhrálo volby uskupení starosty Jana Skořepy Nezávislí za Rychnov a na koalici se dohodlo s ODS, Nestraníky a KSČM. Koalice by měla většinu i bez ODS. Drejslová dříve řekla, že se situaci bude vedení ODS snažit vysvětlit. Krajská ODS by se situací v Rychnově měla zabývat příští týden, o případném zrušení rychnovské ODS rozhodne výkonná rada ODS.

Autoři | Foto ODS

Štítky správa, volby, ODS, KSČM, koalice, Rychnov n.K., Rychnov nad Kněžnou, Jana Drejslová, Petr Fiala, Jan Skořepa, Martina Marková, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidáti ODS v Rychnově odmítli zrušení kvůli koalici s KSČM  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.