Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Místní sdružení ODS v Rychnově nad Kněžnou uzavřelo koalici s komunisty, hrozí mu zrušení

Místnímu sdružení občanských demokratů v Rychnově nad Kněžnou, které po volbách uzavřelo koalici s komunisty, hrozí zrušení. Stranické usnesení z roku 2006 totiž spolupráci s komunisty zakazuje. Podle předsedy ODS Petra Fialy mají nyní možnost odejít z koalice, nebo bude strana postupovat podle stanov, dojde tedy ke zrušení místních sdružení. Předsedkyně rychnovské ODS a místostarostka Jana Drejslová řekla, že o vystoupení z koalice neuvažuje. Situaci se bude snažit vedení ODS vysvětlit.

Podobná situace je v Hranicích na Přerovsku, tam už ale členové místní rady ODS na funkce rezignovali a místní sdružení fakticky zaniklo.

Fiala stranické usnesení připomněl v Otázkách Václava Moravce České televize. „My považujeme komunismus za nebezpečnou ideologii, s komunistickou stranou jsme se rozhodli, že nebudeme dělat koalice a prostě je neděláme, a tak to je,“ řekl předseda ODS.

Připustil, že všichni kolegové nemuseli docenit politický význam zákazu. „Kolegové buďto mají možnost odejít z té koalice, nebo budeme postupovat v souladu s našimi stanovami, to znamená, že dojde k zrušení místních sdružení,“ řekl Fiala. Podle něj je případ Rychnova nad Kněžnou a Hranic marginální. „V 800 obcích, kde jsme zastoupeni, se chováme naprosto v souladu s naším politickým programem,“ uvedl.

V Rychnově nad Kněžnou vyhrálo volby uskupení starosty Jana Skořepy Nezávislí za Rychnov a na koalici se dohodlo s ODS, Nestraníky a KSČM. Koalice by měla většinu i bez ODS. Podle Drejslové má situace kořeny v roce 2010, kdy se ODS dostala po 20 letech v opozici do vedení města jen díky podpoře zastupitelů KSČM. Od té doby je Milan Novák za KSČM v radě města. „Koalice fungovaly úspěšně. Důkazem je to, že ODS nyní získala ve volbách čtyři mandáty po dvou mandátech v roce 2014,“ uvedla Drejslová.

ODS by podle ní z koalice odejít neměla, protože by tím znehodnotila zisk 20 procent hlasů. „Práce na městě není o ideologii. Je o každodenní práci, o tom, aby se lidé dohodli, aby fungovaly školy či kanalizace. Nepřijde mi fér, abych se po osmi letech k tomu člověku (z KSČM) otočila zády,“ řekla Drejslová. Zdůraznila, že ODS koalici nesestavovala a byla do ní stejně jako KSČM přizvána vítězem voleb. „V místním sdružení se tím ale budeme zabývat a vedení ODS se to budeme snažit vysvětlit," řekla Drejslová, která je za ODS od roku 2016 i krajskou zastupitelkou.

V Hranicích se domluvilo na povolební spolupráci sedm z devíti stran a hnutí, které se dostaly do zastupitelstva. Jde o ANO, sdružení Naše krásné Hranice, Hranice pro život, Hranice 2000, komunisty, ODS s podporou Svobodných a SPD. Bývalý člen místní rady ODS v Hranicích Ivan Bardoň řekl, že po rezignaci šestičlenné místní rady už místní sdružení ODS v Hranicích fakticky zaniklo. O dalším postupu příští týden rozhodne regionální rada ODS v Přerově.

Kritika předsednictva ODS je podle Bardoně postavena na mylném předpokladu, že v Hranicích vznikla koalice. „Nikdy nebyla uzavřena koaliční dohoda,“ upozornil Bardoň, podle kterého bude město řídit uskupení několika politických stran a subjektů, které ale není klasickou koalicí. Má pouze programové prohlášení. Bardoň dodal, že na protest proti nařízení předsednictva už první dva lidé v Hranicích ukončili členství v ODS. „Je to řešeno přes média. Nikdo z vedení nás neoslovil,“ podotkl.

Do debat se dostaly i koalice občanských demokratů s hnutím SPD Tomia Okamury. Vedle Hranic má fungovat spolupráce ODS s SPD i v Kladně. „S SPD je to otázka politického vkusu, koalice s SPD neděláme, i když to nemáme zakázáno stranickým usnesením,“ uzavřel Fiala.

Autoři | Foto ODS

Štítky politika, ODS, KSČM, volby, Rychnov nad Kněžnou, koalice, komunismus, Jana Drejslová, Petr Fiala, Hranice, Svoboda a přímá demokracie

Místní sdružení ODS v Rychnově nad Kněžnou uzavřelo koalici s komunisty, hrozí mu zrušení  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.