Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jídelně v Kostelci nad Orlicí našli veterináři prošlé maso

, aktualizováno 2. listopadu 2018, 17:05

Veterináři našli v Kostelci nad Orlicí v jídelně, která vaří pro místní školy, školku a veřejnost, 60 kilogramů vakuově baleného vepřového a hovězího prošlého masa. Denně se v jídelně nají kolem 700 lidí, sdělil zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Podle zjištění ČTK jde o společnost Scolarest. Provozovateli hrozí pokuta 50 milionů korun.

„Vzhledem k tomu, že se surovina nacházela v běžném skladě a nebyla nijak vyřazena ani řádně označena, nelze vyloučit, že byla také zpracovávána,“ uvedl Majer. Doba spotřeby byla překročena o pět až sedm dní.

„Případná příprava pokrmů z prošlého masa by mohla znamenat vážné ohrožení zdraví strávníků z nichž velká část patří mezi nejrizikovější skupiny obyvatel jako jsou malé děti a důchodci,“ dodal Majer.

Podle Kateřiny Vavrochové ze Scolarestu se maso jíst nemělo. „Jednalo se o chybně objednané zboží, které provozovna obratem nahlásila na naše nákupní oddělení s cílem vrátit nadměrné množství masa dodavateli. Pochybení personálu, který toto maso neoznačil, jsme již začali interně řešit, i pro nás je to závažné porušení pracovních procesů, na které velmi dbáme,“ dodala.

Prošlé maso bylo na místě znehodnoceno, provozovatel ho bude muset na vlastní náklady zlikvidovat.

Nejde o letošní jediný problém s potravinami v kraji. Policie v říjnu odložila případ otravy jídlem v bistru v Hradci Králové, viníka nenašla. Po požití kuřecího kebabu se zeleninou onemocnělo 81 lidí. Z nich 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Policie případ vyšetřovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Bistro v centru Hradce Králové zavřel v úterý 5. června odpoledne sám provozovatel poté, co v nemocnici přibývalo přiotrávených lidí. Hygienici následně uzavření provozovny potvrdili. Po odložení případu policií budou dál řešit pochybení v provozovně, která zjistili při kontrolách.

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky maso, jídelna, závada, prošlé maso, Kostelec nad Orlicí, Státní veterinární správa České republiky, jídlo, Hradec Králové

V jídelně v Kostelci nad Orlicí našli veterináři prošlé maso  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.