Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Miliardová přestavba nemocnice v Náchodě pokračuje

Z projektu miliardové přestavby krajské Oblastní nemocnice Náchod je dosud hotová hrubá stavba obou pavilonů J a K, které na sebe budou napojené. Celá stavba je již za polovinou a postupuje podle harmonogramu bez zpoždění a závažnějších problémů. Řekla to mluvčí hejtmanství Sylvie Velčovská. Dlouho připravovaná přestavba za 1,344 miliardy korun bez DPH začala loni v dubnu a je největším současným investičním projektem kraje.

"U objektu J je hrubá stavba hotová. U objektu K je hrubá stavba hotová z 98 procent, chybí dobetonovat poslední patro. Hotová je i hrubá stavba skladu medicinálních plynů," řekla mluvčí. Stavbaři nyní dodělávají hrubé rozvody technické infrastruktury, dělají vyzdívky, omítky a montují sádrokartonové konstrukce a instalují okna. Stavba se odehrává za provozu nemocnice.

Královéhradecký kraj zatím na stavbě proplatil 357 milionů korun bez DPH, tedy 27 procent z celkové ceny. Konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost by se stavbou mělo být hotové v polovině roku 2020. Zařízení pavilonů novým vybavením kraj přijde na dalších asi 300 milionů korun. Dodavatele vybavení kraj vybere v soutěži.

Propojení mezi novými pavilony a stávajícím pavilonem A budou zajišťovat jeden nadzemní a jeden podzemní koridor včetně přímého přístupu na heliport. Ten bude na střeše pavilonu A. Zároveň se počítá s vybudováním chodníků, přístupových komunikací a parkovacích ploch.

Stavba by měla být hotová příští rok 

Cílem projektu je sestěhování všech provozů do takzvaného dolního areálu, kde se nyní staví. Výsledkem mají být nižší provozní náklady a kvalitnější péče o pacienty. V pavilonu J bude lůžková část chirurgie, ortopedie či gynekologické ambulance, v pavilonu K například oddělení zobrazovacích metod, operační sály, ARO a JIP, porodnice nebo dětské oddělení.

Stavbu nemocnice kraj připravoval mnoho let. Podle původních plánů se mělo začít stavět již v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Kraji se však stavební firmu podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži. Předchozí soutěže kraj z různých důvodů zrušil. Do třetího tendru zasáhlo i vyšetřování policie.

Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli, ve specializovaných oborech až pro 250.000 lidí. Je největším zdravotnickým zařízením patřícím Královéhradeckému kraji, má 1500 zaměstnanců.

 

Autoři | Foto Nemocnice Náchod

Štítky ČR, nemocnice, stavby, správa, Náchod, FOTO, rekonstrukce, pavilon, Oblastní nemocnice Náchod, Královéhradecký kraj, Geosan Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miliardová přestavba nemocnice v Náchodě pokračuje  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.